Şanlıurfalı Elektrik Hırsızlarının Elektirik Parasını Neden Namuslu Vatandaşlardan Tahsil Ediliyor
Şanlıurfalı Elektrik Hırsızlarının Elektirik Parasını Neden Namuslu Vatandaşlardan Tahsil Ediliyor
Güneydoğu'da kaçak elektrik kullanımı bitmek bilmezken bir de bunun doğru bir şey olduğunu savunan bölge halkı tüm Türkiye'nin hakkına girmeye devam ediyor.
Güneydoğu'da kaçak elektrik kullanımı bitmek bilmezken bir de bunun doğru bir şey olduğunu savunan bölge halkı tüm Türkiye'nin hakkına girmeye devam ediyor.
Yaz aylarıyla birlikte özellikle tarımsal sulama amaçlı elektrik talebi artarken, kaçak kullanımın da etkisiyle şebekeler zorlanıyor. Bu ortamda kaçak elektrik kullanımını önlemeye yönelik çalışmalar da yoğunlaşmış durumda.
Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) ekipleri de görev bölgesindeki pekçok yerleşim biriminde kaçak kullanım tespiti için tarama çalışmalarını sürdürüyor.
Dicle Elektrik ekipleri bu çalışmaları güvenlik gerekçesiyle Jandarma eşliğinde yürütebiliyor.
Beraberlerindeki Jandarma ekiplerine rağmen Dicle Elektrik çalışanları zaman zaman saldırıya uğramaktan kurtulamıyor.
Bu saldırılardan biri de Şanlıurfa’nın Merkez Karaköprü ilçesine bağlı kırsal Başören ve Şeyhzeliha mahallelerinde yaşandı. Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’den verilen bilgiye göre çalışmaları engellemek isteyen yaklaşık 20 kişilik grubun önce sözlü tacizleriyle karşılaştı, ardından taş, yumruk ve sopalarla yapılan saldırıya maruz kaldı.
Saldırıda A.U. ve M.S. isimli iki Dicle Elektrik çalışanı yaralandı. Jandarmanın müdahalesiyle kalabalığın elinden kurtarılan yaralılar hastaneye sevk edildi. Bir kişi gözaltına alınırken, saldırılar nedeniyle kaçak kontrol çalışması tamamlanamadı.
Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Bu tür olaylar, hem çalışma arkadaşlarımızın hem de şirketimizin güvenliğine yönelik ciddi tehditler oluşturuyor ve kesinlikle kabul edilemez. Saldırıya uğrayan çalışma arkadaşımızın sağlık durumunun yakından takip edileceğini ve gerekli tüm desteğin sağlanacağını da ayrıca belirtmek isterim. Aynı zamanda hukuki alanda da tüm gerekli adımlar atılacak” dedi.
Yaşar Arvas, Dicle Elektrik olarak 2024 yılında gerçekleştirilen saldırılarla ilgili toplamda 202 suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Bu başvuruların 108'inin soruşturma, 94’ünün ise dava sürecine taşındığını anlatan Arvas, “Ancak ne yazık ki bu davaların sadece 44 tanesinde cezalandırma kararı alınabildi. Bu rakamlar, maalesef caydırıcı cezaların uygulanmadığını ve adli süreçlerin yeterince etkili olmadığını gösteriyor” diye konuştu.
Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, şirket çalışanlarının kamu hizmeti niteliğindeki elektrik dağıtım faaliyeti için çalıştığını hatırlatarak “Ancak kendilerine karşı işlenen suçlarda kamu görevlisi olarak değerlendirilmiyorlar. Bu durum cezasızlık algısını güçlendiriyor” ifadesini kullandı. Arvas, Türkiye genelinde toplam 210 milyar TL’lik icra takibi portföyü bulunduğunu, bunun 21 milyar TL'sinin Dicle Elektrik’te olduğunu belirtti.
Sayıları 1500’ü bulan saha denetim ekiplerinin kaçak elektrik kullananlar tarafından pek çok kez saldırıya uğradığını yineleyen Yaşar Arvas, “Trafo sahipleri ve bölgede bulunan kişiler tarafından çalışanlarımıza yönelik yapılan taşlı saldırılar, kalaşnikofla rehin alınarak darp edilmeler, darp sonucu yaralanmalar gibi sayısız örneği geçtiğimiz yıl yaşadık. Özellikle kırsalda ve tarım arazilerinde karşılaştığımız bu tür olaylar, güvenli ve sürdürülebilir elektrik dağıtım hizmeti sunmamıza engel olmakla beraber kesintisiz kamu hizmeti verilmesini de engelliyor” ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.