Trump Tüm Dünyayı Felakete Sürüklüyor
Trump Tüm Dünyayı Felakete Sürüklüyor
ABD Başkanı Donald Trump dün ABD'ye ithal edilen tüm ürünlere gümrük vergileri getiren kararnameyi imzaladı. Ses getiren karar sonrası dünya liderlerinden sesler yükseldi. Panik yaratan kararın ardından Trump "ticaret düzenine saldırmakla" suçlandı.
ABD Başkanı Donald Trump dün ABD'ye ithal edilen tüm ürünlere gümrük vergileri getiren kararnameyi imzaladı. Ses getiren karar sonrası dünya liderlerinden sesler yükseldi. Panik yaratan kararın ardından Trump "ticaret düzenine saldırmakla" suçlandı.
ABD Başkanı Donald Trump dün ABD'ye ithal edilen tüm ürünlere gümrük vergileri getiren kararnameyi imzaladı. Trump'ın imzaladığı kararname kapsamında, ABD'nin birçok ticaret partnerine tarife getirilmesi öngörülüyor. Tarife oranları, yüzde 10 ile 50 arasında değişiyor.
Bu kapsamda, ülkenin ithalat yaptığı partnerlerinden Avrupa Birliği'ne yüzde 20, Çin'e yüzde 34, Vietnam'a yüzde 46, Tayvan'a yüzde 32, Japonya'ya yüzde 24, Hindistan'a yüzde 26, Güney Kore'ye yüzde 25, Tayland'a yüzde 36, İsviçre'ye yüzde 31, Endonezya'ya yüzde 32, Malezya'ya yüzde 24, Kamboçya'ya yüzde 49, Güney Afrika'ya yüzde 30, Bangladeş'e yüzde 37 ve İsrail'e yüzde 17 tarife getirilmesi planlanıyor.
Trump ayrıca, 4 Nisan'da yürürlüğe girmesi planlanan ve daha önce duyurulan yüzde 25'lik otomobil tarifelerini de detaylandırdı.
TİCARET SAVAŞI ENDİŞESİ
Bu tarifeler kamyonet, motor, lityum pil, lastik ve amortisör gibi diğer parçaları etkileyecek. Küresel ekonomik yavaşlamaya yol açabilecek bu durum, geniş çaplı bir ticaret savaşının patlak verebileceğine dair endişeleri artırdı. Avrupa Birliği de dahil olmak üzere birçok ticaret ortağı şimdiden karşı tedbirler açıkladı.
Trump gümrük vergileriyle ABD'nin süregelen ticaret açığıyla mücadele etmeyi ve gelir elde etmeyi amaçlıyor. Ekonomistler, gümrük vergilerinin küresel ekonomiyi yavaşlatabileceği, resesyon riskini artırabileceği ve ortalama bir ABD'li ailenin yaşam maliyetini binlerce dolar artırabileceği uyarısında bulundu.
Trump'ın ticaret tarifelerine yönelik son kararının, Kovid-19 sonrası enflasyon oranı artışından zar zor kurtulan, rekor borç yükü altında ezilen ve jeopolitik çekişmelerden baskılanan dünya ekonomisinin gücünü daha da azaltabileceği belirtiliyor.
ALMANYA
Kararın ardından dünya liderlerinden de açıklamalar gecikmedi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD Başkanı Donald Trump'ı küresel ticaret düzenine saldırmakla suçlayarak, Trump'ın gümrük tarifeleri kararının temelde yanlış olduğunu ve bundan küresel ekonominin zarar göreceğini söyledi.
Scholz, Almanya'ya ziyaret gerçekleştiren Ürdün Kralı II. Abdullah ile görüşmesinden sonra başbakanlıkta düzenlenen basın toplantısında ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı kararname kapsamında ülkenin 185 ticaret ortağına tarife getirilmesini değerlendirdi. Trump'ın açıkladığı kapsamlı gümrük vergilerini ciddi bir ekonomik hata olarak nitelendiren Scholz, Trump'ın tarife kararının temelde yanlış olduğunu ve küresel ekonominin bundan olumsuz etkileneceğini savundu. Trump'ı ticaret düzenine saldırmakla suçlayan Scholz, "Bu, tüm dünyada refah oluşturan ve esasen Amerikan çabalarının sonucu olan ticaret düzenine yapılan bir saldırıdır. Bunun sonucunda tüm küresel ekonomi zarar görecektir." dedi. Avrupa Birliği'nin (AB) 450 milyon tüketicisiyle dünyanın en güçlü tek pazarına sahip olduğuna dikkati çeken Scholz, "Bu da bize bir ticaret savaşını önlemek için ABD hükümetiyle görüşmeler yapma gücü vermektedir." ifadelerini kullandı.
"ÇIKARLARIMIZI SAVUNACAĞIZ"
Scholz, Avrupa'nın serbest ticareti savunmaya devam edeceğini vurgulayarak, "Biz çatışmaya değil işbirliğine bağlıyız. Avrupa'nın çıkarlarımızı savunacağız. Avrupa, ABD'nin kararına birlik içinde, güçlü ve uygun bir şekilde karşılık verecektir." dedi.
AVUSTRALYA
Trump'ın kararıyla, Avustralya, ABD'ye yapılacak tüm ihracatlarında yüzde 10'luk gümrük vergisine tabi tutulacak. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, düzenlediği basın toplantısında, Trump'ın tarifelerinin "oldukça yersiz" olduğunu belirtti.
Tarifelere karşılık verilmeyeceğinin altını çizen Albanese, "ABD'nin gümrük tarifelerinin hiçbir mantıklı açıklaması yok. Bu hem iki ulusun ortaklığının temeline aykırı hem de bir dostun yapacağı bir hareket değil." dedi.
YENİ ZELANDA
Ulusal basındaki haberlere göre, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon, ülkesinin yüzde 10 vergi uygulanan diğer ülkelere kıyasla daha iyi durumda olduğunu ancak tarifelerin ve ticaret savaşlarının "gidilecek yol olmadığını" söyledi. Yeni Zelanda ihracatına yaklaşık 900 milyon dolarlık gümrük vergisi uygulandığını kaydeden Luxon, "Ne yazık ki bu ABD'li tüketicilere yansıyacak." diye konuştu. Luxon, tarifelerin, ABD'li tüketiciler için daha yüksek fiyatlara, daha yüksek enflasyona ve büyümenin yavaşlamasına sebep olduğuna işaret ederek dünya genelinde baskı oluşturduğunu dile getirdi.
Yeni Zelanda'nın ABD'den ithal edilen mallara yüzde 20 gümrük vergisi uyguladığı iddiası üzerine ABD'li yetkililerle görüşeceğini belirten Luxon "Bu rakamın nasıl hesaplandığını anlamıyoruz." dedi.
JAPONYA
Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Trump'ın karşılıklı tarifeler uygulama kararını "endişe verici" olarak tanımladı. ABD'nin bu adımının, "ikili ekonomik ilişkiler, çok taraflı ticaret sistemi ve küresel ekonomi" üzerinde olumsuz etki yaratacağını savunan İşiba, Trump'ı kararını yeniden gözden geçirmeye çağırdı.
Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Muto Yoji de kararı eleştirerek, hükümetin, ulusal çıkarları korumak için farklı seçeneklere yöneleceğini vurguladı.
GÜNEY KORE
Yonhap'ın haberine göre, devlet başkanlığına vekalet eden Han Duck-soo, ABD'nin tarifelerine karşılık verileceğini kaydetti. Üst düzey yetkililere "krizi" acilen ele almaları talimatını verdiğini aktaran Han, "Küresel çapta bir tarife savaşı gerçeği nedeniyle durum çok vahim olduğundan, hükümet bu ticari krizin üstesinden gelmek için elindeki tüm imkanları seferber edecek." ifadesini kullandı.
TAYLAND
Tayland Başbakanı Paetongtarn Şinavatra, Trump'ın tarife listesinde yer alan ülkesinin gümrük vergileri konusunu ABD ile müzakere edeceğini belirtti. Ülkenin Gayrisafi Yurt İçi Hasılasının (GSYH) "hedefi ıskalayacak bir noktaya" gelmesine müsaade etmeyeceğinin altını çizen Şinavatra, ABD ile görüşmek de dahil konuya ilişkin çeşitli adımlar atılacağına işaret etti. Şinavatra, "Hala müzakere edebileceğimizi düşünüyorum." dedi. Tayland Maliye Bakan Yardımcısı Julapun Amornvivat da "Anlayışla müzakere etmeliyiz. Agresif konuşmalar yapmamalıyız ancak hangi ürünlerin adil olmadığını düşündüklerini konuşmalıyız. Ayarlama yapıp yapamayacağımızı görmeliyiz" ifadelerini kullandı.
KANADA
Kanada, halihazırda uygulanan yüzde 25 gümrük vergisi nedeniyle Trump'ın kapsamlı tarife listesinde yer almadı. Ülkenin Başbakanı Mark Carney, basına yaptığı açıklamada, ABD'ye "karşı önlemler" ile cevap vereceklerini söyledi ancak söz konusu önlemlerin detayına girmedi.
MEKSİKA
Trump'ın pek çok ülkeye uyguladığı kapsamlı gümrük vergilerinden muaf tutulan Meksika da ABD'nin son tarifelerine tepki gösterdi. Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, Trump'ın tarifeleri yürürlüğe sokacak kararnameyi imzalamasından önce yaptığı açıklamada, ülkenin "gümrük vergileri konusunda kısasa kısas" yapmayacağını, bunun yerine "kapsamlı bir program" üzerine çalışacağını duyurdu.
KOLOMBİYA
Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro da Trump'ın kapsamlı gümrük tarifeleri uygulayarak "yanlış bir hamle" yaptığını savundu. Petro, açıklamasında, "ABD hükümeti genel olarak ithalat üzerindeki tarifeleri yükselterek kendi üretimini, refahını ve istihdamını artırabileceğine inanıyor. Bence bu büyük bir hata olabilir." ifadelerini kullandı.
POLONYA
Polonya Başbakanı Donald Tusk, X sosyal medya platformundan, Trump'ın tarifelerine ilişkin açıklama yaptı. Tusk, "Dostluk ortaklık demektir. Ortaklık, gerçekten ama gerçekten karşılıklı tarifeler anlamına gelir. Uygun kararların alınması gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.