Bakara Suresi 144, 149 ve 150. ayetlerde Müslümanların nerede olursa olsunlar Mescidi Haram’a, yani Kabe’nin olduğu yöne dönmelerinin gerektiği söylenir. Bu, namaza düzen de veren bir uygulamadır. Özellikle toplu kılınan namazlar bu sayede daha düzgün ve düzenli olur.
Bakara Suresi 115. ayette; Nereye dönersek dönelim Allah’ın orada olduğu söylenerek, Kabe’ye dönmeye yanlış manalar yüklenilmesi, Mescidi Haram ve çevresinin putlaştırılması önlenir.
Ayrıca mevcut camilerin çoğunluğu Bakara Suresi’nin ayetlerine binaen Mescidi Haram’a doğru yapılmıştır. Müslümanlar kıldıkları namazı Mescidi Haram’a dönerek kılmaktadırlar.
Müslümanlar kıbleyi biliyorlarsa (Mescidi Haram yönünü) oraya dönüp namazı kılarlar.
Eğer yönü bulamazlarsa, Allah’ın her yerde olduğunu bilip, herhangi bir yöne dönerek namaz ibadetlerine devam ederler
Bakara Suresi 115).
Kuran’dan, Müslümanların namazda nereye dönecekleriyle ilgili bir ayet gelmeden önce ehli kitabın döndüğü yöne dönerek namaz kıldıklarını ve bunun değiştirildiğini anlıyoruz. Nitekim Bakara Suresi 142. ayette “Onları yöneldikleri kıblelerinden çeviren nedir?”
Müslümanlar Kabe’ye yönelerek namaz kılmaya başlamışlardır.
Daha önceden yöneldikleri yöne (Kudüs) dönmeyi ifade eden bir Kuran ayeti ise yoktur. Bu da bizce, Müslümanların “namaz kılın” emrini aldıklarında namazın ne olduğuyla ilgili bir anlayışa sahip olduklarını gösteren, bu emirle beraber ehli kitabın uygulamalarında da gördükleri şekilde namaza başladıklarını gösteren delillerden birisidir.