Kuran, kendi kendini açıklar. Birçok konu, Kuran’da birden fazla yerde ele alınmıştır. Kuran’ın bir ayetinde anlaşılması gerekli konu tamamlanmadıysa, başka bir ayetin açıklamasıyla konu anlaşılır.
İslam dışı Mezhep dinlerinin uydurup yazdıkları “ Hadis, Tefsir, İlmihal kitapları olmadan Kuran yeterli ve eksiksizdir, dikkatli ve okuğun ayeti düşünürek okunursa gayet güzel anlaşılır.
Fatiha Suresi “Din gününün sahibidir O” şeklindedir. “Din günü”nün ne olduğunu anlamayan kişiler, Kuran boyunca ilgili ifadenin yer aldığı tüm ayetleri incelediklerinde bu sorunun cevabını bulacaklardır.
Bu terimin Hicr Suresi
Şuara Suresi
Saffat Suresi
Sad Suresi
Mutaffifin Suresi ve diğer geçişlerini inceleyenler; bu terimin, öldükten sonraki yeniden dirileceğimiz
günü ifade ettiğini anlarlar.
Bu örnekte olduğu gibi din adına anlamamız gereken tüm bilgi Kuran’ın içindedir. Kuran kendini apacık hatalara mantısızlara olanak vermeden mantıklı bilgilerle dolu olarak açıklar.
Kuran’da yer alan bir hususun, hemen anlaşılmaması gibi bir durumda, Allah’ın anlayışımızı bu konuda açmasını beklemek, Kuran’ı dikkatlice
incelemeye devam etmek ve cevap bulma aceleciliğiyle, içinde uydurmaların dolu olduğu kaynaklara başvurmamak gerekir. Unutulmamalıdır ki esas olan doğru cevabı bulmaktır; yanlış cevabı benimsemektense cevabı bilmediğini bilmek daha iyidir.