Kadınların, bilerek ve isteyerek kendilerini ateşe attığı gelenek

23.08.2021 - 16:33, Güncelleme: 14.02.2024 - 06:37
 

Kadınların, bilerek ve isteyerek kendilerini ateşe attığı gelenek

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan'da çok farklı gelenekler görmek mümkün. En ilgincinden başlayalım. Kadınların kendini bile isteye ateşe attığı Jahuar geleneği. Gelin hep birlikte kitlesel bir intihar biçimi olan geleneğe bakalım.

Jauhar, Hint alt kıtasının bazı bölgelerinde kadın ve çocukların toplu olarak (ateşte yakılarak) bir Hindu geleneğiydi. M.S. 7. yüzyılın başlarında çıkan Rajput Krallığı'na mensup kadınların, düşmanlarına karşı yenilgiye uğradıklarında onların himayesine girmektense ölümü tercih ederek gerçekleştirdikleri toplu olarak canlarına kıyma yöntemine Jauhar deniliyor.3Kitlesel intihar! Kadınların, bile isteye kendilerini ateşe attığı gelenek: JahuarSıklıkla hindu-müslüman savaşlarında gerçekleşmiş bir gelenek olarak bilinse de tarihte bilinen ilk örneklerinden birisini, M.Ö. 325 senesinde büyük İskender'in ordusu tarafından yağma ve zulme uğramamak için aghlas kabilesi gerçekleştirmiş ve 19 binden fazla insan kendisini kasabanın içerisindeki yapılara hapsedip yakmıştır. Padmawati olarak da bilinen Chittor Kraliçesi Rani Padmini, 14. yüzyılda düşman askerleriyle karşı karşıya geldiğinde kendisini şenlik ateşine atarak ölmeyi tercih etti. Rani Karmavati olarak da bilinen prenses ve geçici hükümdar Rani Karnavati, Bahadır Şah komutasındaki Gucerat Sultanlığı ordusu Mewar Racalığı'nın başkenti Chittor'a giremeden kendini barutla kaplayarak ateşe verdi. Karnavati ile birlikte 13 bin kadın da Jauhar uygulayarak yaşamını sonlandırdı.    
Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan'da çok farklı gelenekler görmek mümkün. En ilgincinden başlayalım. Kadınların kendini bile isteye ateşe attığı Jahuar geleneği. Gelin hep birlikte kitlesel bir intihar biçimi olan geleneğe bakalım.

Jauhar, Hint alt kıtasının bazı bölgelerinde kadın ve çocukların toplu olarak (ateşte yakılarak) bir Hindu geleneğiydi.

M.S. 7. yüzyılın başlarında çıkan Rajput Krallığı'na mensup kadınların, düşmanlarına karşı yenilgiye uğradıklarında onların himayesine girmektense ölümü tercih ederek gerçekleştirdikleri toplu olarak canlarına kıyma yöntemine Jauhar deniliyor.3Kitlesel intihar! Kadınların, bile isteye kendilerini ateşe attığı gelenek: JahuarSıklıkla hindu-müslüman savaşlarında gerçekleşmiş bir gelenek olarak bilinse de tarihte bilinen ilk örneklerinden birisini, M.Ö. 325 senesinde büyük İskender'in ordusu tarafından yağma ve zulme uğramamak için aghlas kabilesi gerçekleştirmiş ve 19 binden fazla insan kendisini kasabanın içerisindeki yapılara hapsedip yakmıştır.


Padmawati olarak da bilinen Chittor Kraliçesi Rani Padmini, 14. yüzyılda düşman askerleriyle karşı karşıya geldiğinde kendisini şenlik ateşine atarak ölmeyi tercih etti.


Rani Karmavati olarak da bilinen prenses ve geçici hükümdar Rani Karnavati, Bahadır Şah komutasındaki Gucerat Sultanlığı ordusu Mewar Racalığı'nın başkenti Chittor'a giremeden kendini barutla kaplayarak ateşe verdi.

Karnavati ile birlikte 13 bin kadın da Jauhar uygulayarak yaşamını sonlandırdı.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.