Jamaika İngiltere'den Kurtulmak İstiyor

GÜNDEM 25.04.2024 - 15:27, Güncelleme: 25.04.2024 - 15:27 284 kez okundu.
 

Jamaika İngiltere'den Kurtulmak İstiyor

Kral 3. Charles'ın, Jamaika'nın hükümdarlığı görevinden alınması hedefleniyor. 1665'ten bu yana sömürge konumunda olan Karayip ülkesi, 2025 hedefi belirledi.

Karayip ada ülkesi Jamaika'da, devletin başı olarak görülen İngiltere Kralı 3. Charles'ın bu görevden uzaklaştırılması planlanıyor. Parlamento Üyesi ve Devlet Bakanı Alando Terrelonge, 350 yılı aşkın sömürge yönetiminin ardından cumhuriyet olmaya doğru ilerlediklerini söyledi. The Independent'a konuşan Terrelonge, bu adımın, İngiltere tarafından yüzyıllar boyunca "kaçakçılığa maruz bırakılan, gaddarca muamele gören ve köleleştirilen Afrikalı atalarını onurlandıracağını" vurguladı. İngiliz koloniliğinden çıkmak istiyorlar: Hedef 2025 Terrelonge, söz konusu karar ile birlikte, eski İngiliz kolonisi olarak "gerçekten özgürleşeceklerini" kaydetti. Bağımsızlık planıyla ilgili tarih veren Terrelonge, şu ifadeleri kullandı: 2025 yılına kadar bu reformları tamamlayacağımıza ve demokrasimizin başı olan İngiliz hükümdarını uzaklaştıracağımıza dair umudumuzu koruyoruz. 1665'ten beri İngiliz krallar yönetiyor İngiltere Kralı Charles, şu anda Jamaika'nın hükümdarı konumunda bulunuyor. Söz konusu ülke, 1655'te sömürge haline getirildiğinden bu yana bir İngiliz kralı tarafından yönetiliyor. Cumhuriyete dönüşme amacı Jamaika Başbakanı Andrew Holness, 2022'de Prens Williams ve eşi Kate Middleton'ın ülkeyi ziyaret ettiği Kraliyet turu sırasında cumhuriyet olma niyetlerini açıklamıştı: Jamaika, çok gururlu bir ülke. Yolumuza devam ediyoruz. Bağımsız, tam gelişmiş ve müreffeh bir ülke olma yönündeki tutkumuzu hayata geçirmeyi hedefliyoruz. "Yabancı hükümdara bağlı olmayacağız" Karayip ülkesinin Devlet Bakanı Terrelonge, "Özgür olabilmemiz için savaşıp ölen atalarımıza borçluyuz." dedi ve ekledi: Yabancı bir hükümdara saygı göstermek ya da bağlılık yemini etmek zorunda kalmayacağız. Dönüşüm süreci nasıl olacak Jamaika'nın cumhuriyet olabilmesi için, anayasa tasarısına üçte iki çoğunluk oyuyla onay verilmesi gerekiyor. Bu tasarıyı daha sonra Jamaika'nın cumhuriyet olup olmayacağı sorusuna ilişkin bir referandum izleyecek. Halkın vereceği karar sonucu belirleyecek. İngiltere'den bağımsızlığını kazanan ülkeler haritası Statista'nın hazırladığı haritada, 2022 itibarıyla İngiltere'den bağımsızlığını kazanan ülkeler ve topraklar görülüyor. Karayipler'deki bir diğer ada ülkesi Barbados, 2021'de İngiltere'den bağımsızlığını ilan etti. Dönemin İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in devlet başkanı statüsü ortadan kaldırıldı.
Kral 3. Charles'ın, Jamaika'nın hükümdarlığı görevinden alınması hedefleniyor. 1665'ten bu yana sömürge konumunda olan Karayip ülkesi, 2025 hedefi belirledi.

Karayip ada ülkesi Jamaika'da, devletin başı olarak görülen İngiltere Kralı 3. Charles'ın bu görevden uzaklaştırılması planlanıyor.

Parlamento Üyesi ve Devlet Bakanı Alando Terrelonge, 350 yılı aşkın sömürge yönetiminin ardından cumhuriyet olmaya doğru ilerlediklerini söyledi.

The Independent'a konuşan Terrelonge, bu adımın, İngiltere tarafından yüzyıllar boyunca "kaçakçılığa maruz bırakılan, gaddarca muamele gören ve köleleştirilen Afrikalı atalarını onurlandıracağını" vurguladı.


İngiliz koloniliğinden çıkmak istiyorlar: Hedef 2025

Terrelonge, söz konusu karar ile birlikte, eski İngiliz kolonisi olarak "gerçekten özgürleşeceklerini" kaydetti. Bağımsızlık planıyla ilgili tarih veren Terrelonge, şu ifadeleri kullandı:

2025 yılına kadar bu reformları tamamlayacağımıza ve demokrasimizin başı olan İngiliz hükümdarını uzaklaştıracağımıza dair umudumuzu koruyoruz.


1665'ten beri İngiliz krallar yönetiyor

İngiltere Kralı Charles, şu anda Jamaika'nın hükümdarı konumunda bulunuyor. Söz konusu ülke, 1655'te sömürge haline getirildiğinden bu yana bir İngiliz kralı tarafından yönetiliyor.

Cumhuriyete dönüşme amacı

Jamaika Başbakanı Andrew Holness, 2022'de Prens Williams ve eşi Kate Middleton'ın ülkeyi ziyaret ettiği Kraliyet turu sırasında cumhuriyet olma niyetlerini açıklamıştı:

Jamaika, çok gururlu bir ülke. Yolumuza devam ediyoruz. Bağımsız, tam gelişmiş ve müreffeh bir ülke olma yönündeki tutkumuzu hayata geçirmeyi hedefliyoruz.


"Yabancı hükümdara bağlı olmayacağız"

Karayip ülkesinin Devlet Bakanı Terrelonge, "Özgür olabilmemiz için savaşıp ölen atalarımıza borçluyuz." dedi ve ekledi:

Yabancı bir hükümdara saygı göstermek ya da bağlılık yemini etmek zorunda kalmayacağız.


Dönüşüm süreci nasıl olacak

Jamaika'nın cumhuriyet olabilmesi için, anayasa tasarısına üçte iki çoğunluk oyuyla onay verilmesi gerekiyor.

Bu tasarıyı daha sonra Jamaika'nın cumhuriyet olup olmayacağı sorusuna ilişkin bir referandum izleyecek. Halkın vereceği karar sonucu belirleyecek.


İngiltere'den bağımsızlığını kazanan ülkeler haritası

Statista'nın hazırladığı haritada, 2022 itibarıyla İngiltere'den bağımsızlığını kazanan ülkeler ve topraklar görülüyor.

Karayipler'deki bir diğer ada ülkesi Barbados, 2021'de İngiltere'den bağımsızlığını ilan etti. Dönemin İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in devlet başkanı statüsü ortadan kaldırıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.