Türkce Kuran Meali
Köşe Yazarı
Türkce Kuran Meali
 

78. Hakka - Kuşkusuz Gerçekleşen Süresi

78. Hakka - Kuşkusuz Gerçekleşen Süresi: Mekke'de 9 Ayet Olarak İndirildi   1.El-Hâkka ve geleceği kuşkusuz olan şey! Nedir o hâkka? O hâkkanın niteliğini sana bildiren nedir?   2.Semûd ve Âd kâriayı ve başa çarpan olayı yalanlamıştı. Bunun üzerine Semûd, bir doğal felaket ile helâk edildi. Âd ise gürleyen sesle gelen rüzgârlı bir fırtınayla mahvedildi. Onu, onların üzerine yedi gece ve sekiz gün hiç ara vermeden saldı. Topluluğu orada yerlere serilmiş görürsün. Onlar içleri boşaltılmış hurma kütükleri gibidirler. Onlardan geri kalan bir şey görüyor musun? 3.Firavun da ondan öncekiler de altı üstüne gelmiş kentler de aynı hataya vücut verdiler. Rablerinin resulüne isyan ettiler de Allah'ta onları, şiddeti arttıkça artan bir yakalayışla yakaladı. Su azıp köpürdüğünde, biz sizi o akıp gidende taşıdık, ki onu size bir hatırlatıcı ve düşündürücü yapalım ve kavrayabilen kulak kavrasın.   4.Sûra bir üfleyişle üflendiğinde, yer ve dağlar yükletilip birbirine bir çarpılışla parça parça edildiğinde, işte o gün, olması gereken olmuştur. Gök yarılmıştır. O gün o, lime lime sarkmıştır. Melek de onun kenarlarındadır. Rabbinin arşını, o gün onların üstündeki sekiz taşır.< O gün arz olunursunuz; hiçbir saklınız ve gizliniz kalmaz. Öz kitabı sağından verilen: "İşte kitabım, okuyun!" der. Kendi hesabıma kavuşacağımı sezmiştim zaten. Artık o, hoşnutluk veren bir yaşayış içindedir. Yüksek bir bahçe içindedir. Devşirilmesi kolaydır onun. Geçmiş günlerde sunduklarınızın karşılığı olarak afiyetle yiyin, için.   5.Öz kitabı sol taraftan verilene gelince o şöyle der: Ah, ne olurdu, bana kitabım verilmeseydi! Hesabımın ne olduğunu hiç bilmemiş olsaydım ah, ne olurdu, iş bitmiş olsaydı. Hiçbir işime yaramadı malım sökülüp gitti benden saltanatım.   6.Tutun ve derhal bağlayın, sonra cehenneme sallayın onu. Sonra, boyu Kırkyedi metre Altmış cm olan bir zincirde yollayın onu Çünkü o, yüce Allah'a inanmıyordu. Yoksulu doyurmaya özendirmiyordu. Bugün onun için burada bir sıcak dost yoktur. Yıkananların atık sularından başka yemek de yoktur ki o atık suyu sadece günahkârlar yer içer. 7.Yemin ederim ki gördükleriniz, ve görmedikleriniz gördükleriniz görmediklerin, gibi değil ki o, çok soylu bir elçinin sözüdür. Ne kadar da az inanıyorsunuz, o bir şairin sözü değildir. Ne kadar da az araştırıp düşünüyorsunuz, o bir kahinin sözüde değildir. Âlemlerin Rabbi'olan Yaratan Yüce Allah'ın bir indirişidir o.   8.Eğer Peygamber bazı lafları benim sözlerim diye ortaya sürseydi, yemin olsun, Peygamberin sağ elini kopartır sonra Peygamberin can damarını mutlaka keserdim ve sizin hiçbiriniz Peygambere siper olup koruyamazdınız. Gerçek şu ki o, Peygamber sakınanlar için tam bir uyarıcı ve düşündürücüdür.   9.Ve ben, içinizden onu yalanlayanların bulunduğunu kesinlikle biliyorum. Ve o, gerçeği örten nankörler ile inkârcılar için tam bir hasrettir. o, kesin bilginin tam gerçeğidir. Hadi artık, yüce Rabbinin adını tespih et!  
Ekleme Tarihi: 26 Haziran 2021 - Cumartesi
Türkce Kuran Meali

78. Hakka - Kuşkusuz Gerçekleşen Süresi

78. Hakka - Kuşkusuz Gerçekleşen Süresi: Mekke'de 9 Ayet Olarak İndirildi

 

1.El-Hâkka ve geleceği kuşkusuz olan şey!
Nedir o hâkka?
O hâkkanın niteliğini sana bildiren nedir?
 

2.Semûd ve Âd kâriayı ve başa çarpan olayı yalanlamıştı.
Bunun üzerine Semûd, bir doğal felaket ile helâk edildi.
Âd ise gürleyen sesle gelen rüzgârlı bir fırtınayla mahvedildi.
Onu, onların üzerine yedi gece ve sekiz gün hiç ara vermeden saldı.
Topluluğu orada yerlere serilmiş görürsün.
Onlar içleri boşaltılmış hurma kütükleri gibidirler.
Onlardan geri kalan bir şey görüyor musun?


3.Firavun da ondan öncekiler de altı üstüne gelmiş kentler de aynı hataya vücut verdiler.
Rablerinin resulüne isyan ettiler de Allah'ta onları, şiddeti arttıkça artan bir yakalayışla yakaladı.
Su azıp köpürdüğünde, biz sizi o akıp gidende taşıdık, ki onu size bir hatırlatıcı ve düşündürücü yapalım ve kavrayabilen kulak kavrasın.

 

4.Sûra bir üfleyişle üflendiğinde, yer ve dağlar yükletilip birbirine bir çarpılışla parça parça edildiğinde, işte o gün, olması gereken olmuştur. Gök yarılmıştır.
O gün o, lime lime sarkmıştır.
Melek de onun kenarlarındadır. Rabbinin arşını, o gün onların üstündeki sekiz taşır.<

O gün arz olunursunuz; hiçbir saklınız ve gizliniz kalmaz.
Öz kitabı sağından verilen: "İşte kitabım, okuyun!" der.
Kendi hesabıma kavuşacağımı sezmiştim zaten.
Artık o, hoşnutluk veren bir yaşayış içindedir.
Yüksek bir bahçe içindedir.
Devşirilmesi kolaydır onun.
Geçmiş günlerde sunduklarınızın karşılığı olarak afiyetle yiyin, için.
 

5.Öz kitabı sol taraftan verilene gelince o şöyle der: Ah, ne olurdu, bana kitabım verilmeseydi! Hesabımın ne olduğunu hiç bilmemiş olsaydım ah, ne olurdu, iş bitmiş olsaydı. Hiçbir işime yaramadı malım sökülüp gitti benden saltanatım.
 

6.Tutun ve derhal bağlayın, sonra cehenneme sallayın onu.
Sonra, boyu Kırkyedi metre Altmış cm olan bir zincirde yollayın onu
Çünkü o, yüce Allah'a inanmıyordu.
Yoksulu doyurmaya özendirmiyordu.
Bugün onun için burada bir sıcak dost yoktur.
Yıkananların atık sularından başka yemek de yoktur ki o atık suyu sadece günahkârlar yer içer.


7.Yemin ederim ki gördükleriniz, ve görmedikleriniz gördükleriniz görmediklerin, gibi değil ki o, çok soylu bir elçinin sözüdür. Ne kadar da az inanıyorsunuz, o bir şairin sözü değildir.
Ne kadar da az araştırıp düşünüyorsunuz, o bir kahinin sözüde değildir.
Âlemlerin Rabbi'olan Yaratan Yüce Allah'ın bir indirişidir o.

 

8.Eğer Peygamber bazı lafları benim sözlerim diye ortaya sürseydi, yemin olsun, Peygamberin sağ elini kopartır sonra Peygamberin can damarını mutlaka keserdim ve sizin hiçbiriniz Peygambere siper olup koruyamazdınız. Gerçek şu ki o, Peygamber sakınanlar için tam bir uyarıcı ve düşündürücüdür.
 

9.Ve ben, içinizden onu yalanlayanların bulunduğunu kesinlikle biliyorum.
Ve o, gerçeği örten nankörler ile inkârcılar için tam bir hasrettir.
o, kesin bilginin tam gerçeğidir.
Hadi artık, yüce Rabbinin adını tespih et!

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.