Sedat Kadiroğulları
Köşe Yazarı
Sedat Kadiroğulları
 

Taklit İslam İle Mücadele Ediyor!

Peygamberler gönderildikleri devirlerde hep mevcut gelenekleri sorgulamışlar, Allah’ın dinine aykırı olan geleneklere ve yerleşik inançlara karşı mücadele etmişlerdir. Kuran ayetleri incelendiğinde peygamberlerin insanları düşündürerek, akıllarını çalıştırtarak Allah’ın dinine aykırı olan geleneklere ve yerleşik inançlara karşı organize ettiklerini görürüz.  Kuran Allah’ın Kainatta ve Dünya denen yerdeki, gökteki ve bunların arasındaki delillerini incelemeye,bunların üzerinde akıl yürütmeye çağırır. Oysa Kuran’a karşı çıkanlar, Peygamberleri İlah edinenler efendileri olan atalarını üzerinde buldukları sisteme, yani sünnet denen geleneğe bağlı olduklarını ve bu geleneği devam ettireceklerini söylerler.  İnsanlık tarihi boyunca peygamberlerin aklı çalıştırma çağrısının en büyük düşmanı karşı akli deliller değil, arap gelenek ve kültürleri olmuştur.  Yaygın olan sistemi, yani babaları ve ataları tarafından takip edilen sistemi taklit etmek, birçok insana aklını kullanmaktan daha cazip gelmiştir. Allah’ın gönderdiği elçiler insanlık tarihi boyunca aklı işletmeyi, din karşıtı görüşler ise gelenekçiliği yani muhafazakârlığı savunmuşlardır. Ne garip bir çelişkidir ki günümüzde muhafazakârlık ve gelenekçilik “dindar” olma manasında kullanılmaktadır.  Kuran’ın anlattığı dine göre vahiy ve akıl insanların hareketlerine yön vermelidir.  Gelenekler, toplumca benimseniyor dahi olsa peşin kabuller, çoğunluk kabul etse bile vahyin ve aklın doğrulamadığı görüşler insan hayatına rehberlik etmemelidir.  Delil yerine atalarının uyduğu sisteme göre hayatlarını yönlendirenlere Kuran’ın aşağıdaki  Lokman Suresi  İbrahim Suresi  Hud Suresi  Maide Suresi Araf Suresi : Surelerini okumanızı önemle tavsiye ederim. Kuran ayetlerinden görüyoruz ki çoğunluğa veya toplumda hâkim olan görüşe uymak, insanları doğruya götürmeye yetmemektedir. Oysa bugün insanların dini adeta bir sünnet din geleneğine  dönüştürdüklerini, din adına birçok kabulün kökenini araştırmadan bu kabullerin dinin bir parçası olup olmadığını sorgulamadan, yaygın görüştür, Efendi, şeyhleri, falanca hoca dedi diye kabul ettiklerini gözlemliyoruz. Din adına ortaya atılan görüşler karşımıza çıktığında, bunları, bu  ayetlerin yol göstericiliği altında değerlendirmeliyiz.  HER ŞEYİN DOĞRUSUNU YANLIZ ALLAH BİLİR
Ekleme Tarihi: 23 Şubat 2022 - Çarşamba
Sedat Kadiroğulları

Taklit İslam İle Mücadele Ediyor!

Peygamberler gönderildikleri devirlerde hep mevcut gelenekleri sorgulamışlar, Allah’ın dinine aykırı olan geleneklere ve yerleşik inançlara karşı mücadele etmişlerdir. Kuran ayetleri incelendiğinde peygamberlerin insanları düşündürerek, akıllarını çalıştırtarak Allah’ın dinine aykırı olan geleneklere ve yerleşik inançlara karşı organize ettiklerini görürüz. 

Kuran Allah’ın Kainatta ve Dünya denen yerdeki, gökteki ve bunların arasındaki delillerini incelemeye,bunların üzerinde akıl yürütmeye çağırır. Oysa Kuran’a karşı çıkanlar, Peygamberleri İlah edinenler efendileri olan atalarını üzerinde buldukları sisteme, yani sünnet denen geleneğe bağlı olduklarını ve bu geleneği devam ettireceklerini söylerler. 

İnsanlık tarihi boyunca peygamberlerin aklı çalıştırma çağrısının en büyük düşmanı karşı akli deliller değil, arap gelenek ve kültürleri olmuştur. 

Yaygın olan sistemi, yani babaları ve ataları tarafından takip edilen sistemi taklit etmek, birçok insana aklını kullanmaktan daha cazip gelmiştir. Allah’ın gönderdiği elçiler insanlık tarihi boyunca aklı işletmeyi, din karşıtı görüşler ise gelenekçiliği yani muhafazakârlığı savunmuşlardır. Ne garip bir çelişkidir ki günümüzde muhafazakârlık ve gelenekçilik “dindar” olma manasında kullanılmaktadır. 

Kuran’ın anlattığı dine göre vahiy ve akıl insanların hareketlerine yön vermelidir. 

Gelenekler, toplumca benimseniyor dahi olsa peşin kabuller, çoğunluk kabul etse bile vahyin ve aklın doğrulamadığı görüşler insan hayatına rehberlik etmemelidir. 
Delil yerine atalarının uyduğu sisteme göre hayatlarını yönlendirenlere Kuran’ın aşağıdaki 
Lokman Suresi 
İbrahim Suresi 
Hud Suresi 
Maide Suresi
Araf Suresi
 : Surelerini okumanızı önemle tavsiye ederim.

Kuran ayetlerinden görüyoruz ki çoğunluğa veya toplumda hâkim olan görüşe uymak, insanları doğruya götürmeye yetmemektedir. Oysa bugün insanların dini adeta bir sünnet din geleneğine  dönüştürdüklerini, din adına birçok kabulün kökenini araştırmadan bu kabullerin dinin bir parçası olup olmadığını sorgulamadan, yaygın görüştür, Efendi, şeyhleri, falanca hoca dedi diye kabul ettiklerini gözlemliyoruz.
Din adına ortaya atılan görüşler karşımıza çıktığında, bunları, bu  ayetlerin yol göstericiliği altında değerlendirmeliyiz. 


HER ŞEYİN DOĞRUSUNU YANLIZ ALLAH BİLİR

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.