Yargı Mensuplarını Kimse Tehdit Edemez
Yargı Mensuplarını Kimse Tehdit Edemez
Yargı Reformu Strateji Belgesi açıklandı. Hiç kimsenin adaletin üstünde olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yargı mensuplarını kimse tehdit edemez, yargı camiamıza parmak sallayamaz. Muhalefet partisi başkanı da olsanız kameralar karşısında kimseye tehditler savuramazsınız." dedi.
Yargı Reformu Strateji Belgesi açıklandı. Hiç kimsenin adaletin üstünde olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yargı mensuplarını kimse tehdit edemez, yargı camiamıza parmak sallayamaz. Muhalefet partisi başkanı da olsanız kameralar karşısında kimseye tehditler savuramazsınız." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı"nda önemli açıklamalarda bulundu.
İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları: Bolu Kartalkaya'daki yangında vefat eden 78 vatandaşımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, kederli ailelerine baş sağlığı diliyorum. Aynı yangında yaralanan 51 vatandaşımızdan tedavileri devam eden 10 kardeşimize acil şifalar niyaz ediyorum.
YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ'NİN HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM
Detaylarını birazdan açıklamayacağımız Yargı Reformu Stratejisi Belgesi'nin hayırlı olmasını diliyorum. Bizler adaleti mülkün temeli olarak gören bir geleneğin mirasçılarıyız.
KİMSE YARGIYA PARMAK SALLAYAMAZ
Bizler adaleti mülkün, yani devletin temeli olarak gören bir geleneğin mirasçılarıyız. Bazı insanların hukuk önünde ayrıcalıklara sahip olduğu günler artık geride kalmıştır. Kanunun verdiği yetkiyle hukuksuzlukların peşine düşen yargı mensuplarını kimse tehdit edemez, mahkemeler üzerinde baskı kuramaz, yargı camiamıza parmak sallayamaz. Geçmişte yargı mensuplarını hain terör saldırılarında kaybetmiş bir ülke olarak ailelerinin hedef gösterilmesini asla tasvip etmiyoruz. Yargı kararlarını doğru bulur veya bulmazsınız, mahkeme kararlarını eleştirebilirsiniz ama bu ülkenin ana muhalefet partisi de olsanız çıkıp kameralar önünde hukuk insanlarına, hem de çok yakışıksız biçimde tehditler savuramazsınız. Buna biz de izin vermeyiz. Hedef haline getirilen yargımız da izin vermez. Devam eden yargı süreçleriyle ilgili herkesten sorumlu, sakin ve siyaseten dürüst bir tutum beklediğimizi bugün tekrar vurgulamak istiyorum.
HAK ARAMA YOLLARINI DAHA DA GÜÇLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ
Bugün 4. yargı reformu strateji belgesi ile sizlerin huzurundayız. Köklü değişiklikleri hayata geçirdiğimiz stratejiler birbirini tamamlar niteliktedir. Bu belgemiz diğer reform belgelerinin tamamlayıcısıdır. Bu belgemiz ile yargı bağımsızlığını tarafsızlığını güçlendirmeyi, yargılamaların zamanında ve makul sürede tamamlanmasını, öngörülebilir adalet sistemini oluşturmayı, verimliliği artırmayı, güven ve memnuniyeti yükseltmeyi, ceza adaleti sisteminin etkinlik ve caydırıcılığını tahkim etmeyi, dijital dönüşümü hedefliyoruz. Geçtiğimiz dönemlerde adil yargılanma hakkı konusunda önemli reformlar gerçekleştirdik. Hak arama yollarını daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Mağdur odaklı yeni politikaları uygulamaya alıyoruz. Uyuşmazlıkların kaynağında çözülmesi büyük önem taşıyor.
MAHKEME SAYILARI ARTACAK
İfade ve basın özgürlüğü ile kişi hürriyetine ilişkin standartları yükselteceğiz. Makul sürede yargılanma hakkının temini için mahkemeler teşkilatının organizasyon yapısını tekrar tanzim edeceğiz. Mahkeme sayılarını artıracak, tek hakimle çalışan bazı mahkemelerin heyet halinde çalışmasını temin edeceğiz.
AVUKATLIK KANUNU GÜNCELLENECEK
Önümüzdeki dönemde hakimlerimiz meslek hayatları boyunca hukuk veya ceza hakimi olarak sınıflandırılacak, dava türleri için yeni ihtisas mahkemeleri kurulacaktır. Savunmanın güçlendirilmesi ve avukatların adli süreçlere daha etkin katılabilmesi için avukatlık kanunu güncellemeyi hedefliyoruz. Stajyer avukatlarımıza stajyer desteği sağlayacağız.
DURUŞMALAR 2 AYDAN FAZLA ERTELENEMEYECEK
Yeni düzenlemeler ile duruşmaların 2 aydan fazla ertelenmemesini sağlayacağız. Bozma kararı verilen dosyaların öncelikle görülmesi diğer hedefimizdir.
ADALET HİZMETLERİNDE YAPAY ZEKA UYGULAMALARI
Adalet hizmetlerinde yapay zeka uygulamalarından istifade edeceğiz. Hakim ve savcı yardımcılığı sürecini yeniden yapılandıracak ve hizmet içi eğitimleri güçlendireceğiz.
NOTER KANUNU YENİLENECEK
Yeni dönemde performansı artırmak için teftiş uygulamaları da geliştireceğiz. Elektronik tebligat alma zorunluğu getireceğiz, noterlik kanunu yenileyeceğiz, noter yardımcılığını sisteme kazandıracağız.
HAKİM VE SAVCI YARDIMCILIĞI SÜRECİ YENİDEN YAPILANDIRILACAK
Hukuk fakültelerinde girişte aranan başarı sıralamasını kademeli olarak artıracağız. Hakim ve savcı yardımcılığı sürecini yeniden yapılandıracağız. Atama ve nakil mevzuatında yer alan bölge sistemini yeniden ele alacağız. Eğitim alan personel sayısını artıracağız.
SALDIRI AMAÇLI ARAÇTAN İNEN SÜRÜCÜLERİN EHLİYETLERİNE EL KONULACAK
Saldırı amacıyla araçlarından inen sürücülerin ehliyetlerine el konulması dahil müstakil yaptırımlar uygulanacak. Nişan, düğün, asker uğurlaması gibi kişilerin toplu olarak bulunduğu etkinliklerde silahla ateş edilmesi vakalarına dönük cezaları önemli ölçüde ağırlaştırıyoruz.
DENETİM SERBESTLİK SİSTEMİNİN YÖNETİM KAPASİTESİNİ GENİŞLETECEĞİZ
Uzlaştırma kurumunun verimliliğini artıracağız. Lekelenmeme hakkı kapsamında adli sicil sistemini yeniden yapılandıracağız. Çocukların adli süreçlerde korunmasına yönelik mekanizmaları daha da güçlendireceğiz. Ceza infaz ve denetimli serbestlik sisteminin yönetim kapasitesini genişleteceğiz.
NAFAKA USULÜNDE YENİ REFORMLAR
2025'i aile yılı ilan etmiştik. Yıl boyu önemli çalışmalar yapacağımızı ilan etmiştik. Aile hukukunda uygulama kaynaklı sorunlara yönelik birçok tedbiri hayata geçireceğiz. Aile mahkemelerinin kurulu ve yargılama usulünden, boşanma ve nafaka usulüne kadar yeni reformlar yapmayı planlıyoruz.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.