"Harf Devrimi, toplumun kültürel hafızasını sıfırladı.

GÜNDEM 01.11.2019 - 21:35, Güncelleme: 14.02.2024 - 06:36 1669+ kez okundu.
 

"Harf Devrimi, toplumun kültürel hafızasını sıfırladı.

Yazar Yusuf Kaplan, Türkçe’nin Arap harfleriyle yazılmış hali olan Osmanlıca’nın ‘Harf Devrimi’ ile kaldırılıp yerine Latin alfabesinin getirilmesini sosyal medya hesabından eleştirdi.

Yazar Yusuf Kaplan, TBMM'nin 1 Kasım 1928'de 1353 Sayılı Yasayı kabul ederek gerçekleştirdiği harf inkılabının 91. yılına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Harf Devrimi'nin Türkiye'deki toplumun kültürel hafızasına zarar verdiğini söyledi. Yusuf Kaplan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Harf Devrimi, toplumun kültürel hafızasını sıfırladı. Millî kütüphanesini, klasiklerini okuyamayan köksüz kuşaklar icat etti. Batılıların fiilen işgal edemediği Türkiye, içerden zihnen ele geçirildi. Genç kuşaklar celladına âşık edildi, köleleştirildi" dedi. Kaplan, paylaşımına Atilla İlhan'ın sözlerini alıntılayarak devam etti: Osmanlıca bütün liselerde mecburî olmalı. Arapça ve Farsça da ihtiyârî / seçmeli olarak okutulmalı. Eğer bu yapılmazsa 20 yıl sonra Türkler geçmişlerinden hiçbir şey okuyamayacak hâle gelecekler. Türkiye ya Türkiye olacak ya da bitecek!
Yazar Yusuf Kaplan, Türkçe’nin Arap harfleriyle yazılmış hali olan Osmanlıca’nın ‘Harf Devrimi’ ile kaldırılıp yerine Latin alfabesinin getirilmesini sosyal medya hesabından eleştirdi.

Yazar Yusuf Kaplan, TBMM'nin 1 Kasım 1928'de 1353 Sayılı Yasayı kabul ederek gerçekleştirdiği harf inkılabının 91. yılına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Harf Devrimi'nin Türkiye'deki toplumun kültürel hafızasına zarar verdiğini söyledi.

Yusuf Kaplan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Harf Devrimi, toplumun kültürel hafızasını sıfırladı. Millî kütüphanesini, klasiklerini okuyamayan köksüz kuşaklar icat etti. Batılıların fiilen işgal edemediği Türkiye, içerden zihnen ele geçirildi. Genç kuşaklar celladına âşık edildi, köleleştirildi" dedi.

Kaplan, paylaşımına Atilla İlhan'ın sözlerini alıntılayarak devam etti:

Osmanlıca bütün liselerde mecburî olmalı. Arapça ve Farsça da ihtiyârî / seçmeli olarak okutulmalı. Eğer bu yapılmazsa 20 yıl sonra Türkler geçmişlerinden hiçbir şey okuyamayacak hâle gelecekler. Türkiye ya Türkiye olacak ya da bitecek!

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.