Alman Ekonomisi Alarm Veriyor

GÜNDEM 02.11.2024 - 12:55, Güncelleme: 02.11.2024 - 12:55
 

Alman Ekonomisi Alarm Veriyor

Alman patronlar, ülkede yaşanan yapısal krizi ve piyasalarda zayıflayan rekabetçiliğin ana sebebinin çalışanlarının çok fazla sağlık izni alması olduğunu düşünüyor.

Almanya'da çöküş mevsimi... Almanya Federal İstatistik Ofisi, geçtiğimiz günlerde enflasyonun bir ay içinde yeniden yükselerek yüzde 2 'ye ulaştığını açıklamıştı. Ülkede yaşanan ekonomik ve yapısal krize bir de düşen ihracatların eklenmesiyle birçok sektörde firmalar neredeyse iflasın eşiğine geldi. İngiliz asıllı iş gazetesi Financial Times, Almanya'da alarm veren bu krizi manşetlerine taşıdı.   AVRUPA'NIN HASTA ADAMI ALMANYA Gazete Almanya için, ekonomisi kötü olan devletler için kullanılan "Avrupa'nın hasta adamı" deyimi başlığını attı. Haberde, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın rekabet gücü zarar gördüğü bilgisine yer verildi. PATRONLARA GÖRE SEBEBİ HASTALIK İZNİ Alman işverenleri ise ülkede yaşana krizi çalışanlarına bağlıyor. Birçok Alman işveren, hastalıkla bağlantılı devamsızlıkların rekor seviyelere ulaştığını dile getirdi. Yüksek seviyedeki hastalık izni nedeniyle ekonomik sıkıntıların arttığına inanan patronlar, özellikle Z kuşağının hastalık iznini olumsuz olarak kullandığını belirtiyor. Milyonlarca Alman, Birleşik Krallık'ta görülen oranın neredeyse dört katı bir hızla işe gelmeyerek, ülkenin talihsiz “Avrupa’nın Hasta Adamı” unvanına yeni bir anlam katıyor.   2024 YILINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR Almanya’nın en büyük sağlık sigorta fonu olan Techniker Krankenkasse (TK) tarafından yapılan araştıraya göre Almanya'da çalışanlar, 2023 yılında hastalık nedeniyle ortalama 19,4 gün işe gitmedi. Almanya bu süreçte teknik bir resesyonu büyük ölçüde atlatsa da ülke ekonomisi 2023 yılında %0,3 oranında daraldı ve 2024 yılı için %0,2’lik bir düşüş daha bekleniyor. "HASTALIK İZNİ ALINMAZSA EKONOMİ BÜYÜR" Almanya'da çalışanlar 2022 yılında 15 gün hastalık izni aldı. Bu süre, aynı yıl Birleşik Krallık'ta çalışanların hastalık nedeniyle kaybettikleri 5,7 günden çok daha fazla. Araştırma Temelli İlaç Şirketleri Alman Derneği (VFA), ortalamanın üzerinde bir hastalık izni alımının olmaması durumunda Almanya'nın 2023 yılında %0,5 oranında büyüyeceğini, bunun yerine hastalık izni yüzünden %0,3 oranında daraldığını öne sürüyor.   HASTALIK İZNİ VE EKONOMİ İLİŞKİSİ Alman yasalarına göre çalışanlar, altı hafta sağlık izni alsalar da maaşları tam olarak ödeniyor. Bu yasa kapsamında işe gelmediği halde maaşını almaya devam eden çalışanlar, 2023 yılında Almanya ekonomisine yaklaşık 26 milyar Euro’ya mal oldu. Bu kayıp nedeniyle büyük firmaların patronları, yüksek hastalık izni oranları konusundan rahatsız olduklarını açıkça belirtiyor.
Alman patronlar, ülkede yaşanan yapısal krizi ve piyasalarda zayıflayan rekabetçiliğin ana sebebinin çalışanlarının çok fazla sağlık izni alması olduğunu düşünüyor.

Almanya'da çöküş mevsimi...

Almanya Federal İstatistik Ofisi, geçtiğimiz günlerde enflasyonun bir ay içinde yeniden yükselerek yüzde 2 'ye ulaştığını açıklamıştı.

Ülkede yaşanan ekonomik ve yapısal krize bir de düşen ihracatların eklenmesiyle birçok sektörde firmalar neredeyse iflasın eşiğine geldi.


İngiliz asıllı iş gazetesi Financial Times, Almanya'da alarm veren bu krizi manşetlerine taşıdı.

 

AVRUPA'NIN HASTA ADAMI ALMANYA

Gazete Almanya için, ekonomisi kötü olan devletler için kullanılan "Avrupa'nın hasta adamı" deyimi başlığını attı.

Haberde, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın rekabet gücü zarar gördüğü bilgisine yer verildi.


PATRONLARA GÖRE SEBEBİ HASTALIK İZNİ

Alman işverenleri ise ülkede yaşana krizi çalışanlarına bağlıyor.

Birçok Alman işveren, hastalıkla bağlantılı devamsızlıkların rekor seviyelere ulaştığını dile getirdi.


Yüksek seviyedeki hastalık izni nedeniyle ekonomik sıkıntıların arttığına inanan patronlar, özellikle Z kuşağının hastalık iznini olumsuz olarak kullandığını belirtiyor.

Milyonlarca Alman, Birleşik Krallık'ta görülen oranın neredeyse dört katı bir hızla işe gelmeyerek, ülkenin talihsiz “Avrupa’nın Hasta Adamı” unvanına yeni bir anlam katıyor.

 

2024 YILINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Almanya’nın en büyük sağlık sigorta fonu olan Techniker Krankenkasse (TK) tarafından yapılan araştıraya göre Almanya'da çalışanlar, 2023 yılında hastalık nedeniyle ortalama 19,4 gün işe gitmedi.

Almanya bu süreçte teknik bir resesyonu büyük ölçüde atlatsa da ülke ekonomisi 2023 yılında %0,3 oranında daraldı ve 2024 yılı için %0,2’lik bir düşüş daha bekleniyor.


"HASTALIK İZNİ ALINMAZSA EKONOMİ BÜYÜR"

Almanya'da çalışanlar 2022 yılında 15 gün hastalık izni aldı.

Bu süre, aynı yıl Birleşik Krallık'ta çalışanların hastalık nedeniyle kaybettikleri 5,7 günden çok daha fazla.

Araştırma Temelli İlaç Şirketleri Alman Derneği (VFA), ortalamanın üzerinde bir hastalık izni alımının olmaması durumunda Almanya'nın 2023 yılında %0,5 oranında büyüyeceğini, bunun yerine hastalık izni yüzünden %0,3 oranında daraldığını öne sürüyor.

 

HASTALIK İZNİ VE EKONOMİ İLİŞKİSİ

Alman yasalarına göre çalışanlar, altı hafta sağlık izni alsalar da maaşları tam olarak ödeniyor.

Bu yasa kapsamında işe gelmediği halde maaşını almaya devam eden çalışanlar, 2023 yılında Almanya ekonomisine yaklaşık 26 milyar Euro’ya mal oldu.

Bu kayıp nedeniyle büyük firmaların patronları, yüksek hastalık izni oranları konusundan rahatsız olduklarını açıkça belirtiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.