Avrupa Birliğinden Ayrılabilir!

GÜNDEM 07.07.2024 - 13:38, Güncelleme: 07.07.2024 - 13:38
 

Avrupa Birliğinden Ayrılabilir!

Fransa'da yapılacak genel seçimler öncesi karamsarlık hakim. Bir yandan aşırı sağın yükselmesi, diğer yandan da katılım oranının yüzde 60'larda kalacağı tahmini, ülke basınında hasta adam yorumlarına neden oldu.

Fransa, Avrupa'nın da kaderini belirleyebilecek genel seçimlerin ikinci turuna gergin giriyor. Aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin önde götürdüğü erken genel seçimlerin ikinci turu başladı. Fransa ana karasında oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başlayıp 18.00'de sona erecek. Ancak Paris ve Marsilya gibi büyük şehirlerde oy kullanma süresi 20.00'ye kadar uzatıldı. Yaklaşık 68,4 milyon nüfusa sahip olan ülkede 49,5 milyon seçmen, Ulusal Meclis'te kendilerini temsil edecek 501 milletvekilini belirlemek için sandık başına gidiyor. İlk turda ise 76 milletvekili seçilmişti. 1094 adayın yarıştığı bu ikinci tur oylamada, en fazla oy alan adaylar milletvekili olarak seçilecek. Parti veya ittifakların 577 sandalyeli Mecliste salt çoğunluğu elde edebilmesi için 289 milletvekiline ulaşması gerekiyor. İlginizi Çekebilir Fransa'da seçim önlemi: Mağaza vitrinleri tahta plakalarla kapatıldı Fransız basınından "hasta adam olduk" yorumu Osmanlı Devleti için hasta adam diyen batılılar, şimdi aynı ifadeyi Fransa için de kullanır oldu. Aşırı sağcıların seçimleri önde götürmesi ve seçime katılım oranının düşük olması, ülke medyasına da olumsuz manşetler attırdı: Avrupa'nın hasta adamı Fransa mı? Yönetilemeyen (ülke)? Millet Meclisinde nasıl bir çoğunluk oluşacak? Tarihi seçim arifesinde aşırı gergin bir memleket La Liberte: İnsan haklarının ana vatanını tanıyamıyoruz Bu akşam, genel seçimlerin sonucuna bakılmaksızın Fransa'da güçlü ve istikrarlı bir hükümet kurulamayacak gibi görünüyor. Manşetlere taşınan kötümser hava da bu durumun bir yansıması. Aşırı sağın yükselişi, parlamento seçimlerinin ikinci turunun Fransa için son derece zararlı bir kilitlenmeye yol açabileceğini gösteriyor. La Liberté'nin genel yayın yönetmeni François Mauron, Avrupa'nın geri kalanı için de geçerli olduğuna inanıyor: Fransa'ya ne oldu? Artık yurt dışından aydınlanmanın ve insan haklarının anavatanını tanımıyoruz. Alışılmadık bir demokratik dürtüyle, %66,7'lik katılım oranı sizi solgunlaştırmaya yetiyor.
Fransa'da yapılacak genel seçimler öncesi karamsarlık hakim. Bir yandan aşırı sağın yükselmesi, diğer yandan da katılım oranının yüzde 60'larda kalacağı tahmini, ülke basınında hasta adam yorumlarına neden oldu.

Fransa, Avrupa'nın da kaderini belirleyebilecek genel seçimlerin ikinci turuna gergin giriyor.

Aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin önde götürdüğü erken genel seçimlerin ikinci turu başladı.

Fransa ana karasında oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başlayıp 18.00'de sona erecek. Ancak Paris ve Marsilya gibi büyük şehirlerde oy kullanma süresi 20.00'ye kadar uzatıldı.


Yaklaşık 68,4 milyon nüfusa sahip olan ülkede 49,5 milyon seçmen, Ulusal Meclis'te kendilerini temsil edecek 501 milletvekilini belirlemek için sandık başına gidiyor. İlk turda ise 76 milletvekili seçilmişti.

1094 adayın yarıştığı bu ikinci tur oylamada, en fazla oy alan adaylar milletvekili olarak seçilecek.

Parti veya ittifakların 577 sandalyeli Mecliste salt çoğunluğu elde edebilmesi için 289 milletvekiline ulaşması gerekiyor.


İlginizi Çekebilir
Fransa'da seçim önlemi: Mağaza vitrinleri tahta plakalarla kapatıldı

Fransız basınından "hasta adam olduk" yorumu

Osmanlı Devleti için hasta adam diyen batılılar, şimdi aynı ifadeyi Fransa için de kullanır oldu.

Aşırı sağcıların seçimleri önde götürmesi ve seçime katılım oranının düşük olması, ülke medyasına da olumsuz manşetler attırdı:

Avrupa'nın hasta adamı Fransa mı?

Yönetilemeyen (ülke)?

Millet Meclisinde nasıl bir çoğunluk oluşacak?

Tarihi seçim arifesinde aşırı gergin bir memleket


La Liberte: İnsan haklarının ana vatanını tanıyamıyoruz


Bu akşam, genel seçimlerin sonucuna bakılmaksızın Fransa'da güçlü ve istikrarlı bir hükümet kurulamayacak gibi görünüyor. Manşetlere taşınan kötümser hava da bu durumun bir yansıması.

Aşırı sağın yükselişi, parlamento seçimlerinin ikinci turunun Fransa için son derece zararlı bir kilitlenmeye yol açabileceğini gösteriyor.

La Liberté'nin genel yayın yönetmeni François Mauron, Avrupa'nın geri kalanı için de geçerli olduğuna inanıyor:

Fransa'ya ne oldu? Artık yurt dışından aydınlanmanın ve insan haklarının anavatanını tanımıyoruz. Alışılmadık bir demokratik dürtüyle, %66,7'lik katılım oranı sizi solgunlaştırmaya yetiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.