1 nolu barodan avukatlara zulüm

GÜNDEM 23.04.2021 - 11:38, Güncelleme: 14.02.2024 - 06:37 1969+ kez okundu.
 

1 nolu barodan avukatlara zulüm

“Hak, hukuk ve adalet” diyerek yaygara koparan İstanbul 1 No’lu Barosu, ‘çoklu baro’ düzenlemesiyle kurulan 2 No’lu Baro mensuplarının haklarını gasp etmesini, "yönetimin tasarrufu" olarak açıkladı.

İstanbul’a ikinci baronun kurulmaması için her türlü engeli çıkaran 1 No’lu Baro, şimdi de kurulmasına engel olmadığı 2 No’lu Baro mensuplarının haklarını gasp ettiği ortaya çıktı. Avukatlık mesleğinin sorunları ile ilgilenmek yerine skandallarıyla gündeme gelen, DHKP-C üyesi Ebru Timtik’in posterini baro binasına asılmasına seyirci kalan 1 No’lu Baro, adliyelerde oluşturulan baro odalarındaki bilgisayarlara şifre koyarak 2 No’lu Baro mensuplarının kullanımına kısıtlama getirdiği öğrenildi.   Mevzuata aykırı Konuyla ilgili ulaştığımız 2 No’lu Baro Başkanı Gönül Yıldız, skandal uygulamayı doğrulayarak, şunları anlattı: “Geçen hafta perşembeden bu yana bilgisayarlara kendi ‘Baronet’ şifrelerini koyarak bizim üyelerimizin kullanımına engel oldular. 1 No’lu Baro’nun uygulaması tamamen keyfi ve hukuksuz. Buna hakları yok. Aslolanın mevzuattır.  Mevzuat diyor ki, ‘Bir ilde ikiden fazla baro varsa, baro odaları Türkiye Barolar Birliği’ne tahsis edilir.’ Mevzuata rağmen baro odalarını sadece kendi üyelerinin kullanımına açık tutarak ve TBB’ye mensup diğer avukatların kullanmasına engel olmaları kanun dışıdır. Biz mevzuat gereği baro odalarının yönetimini kendi üzerlerine almaları için TBB’ye yazılı olarak defaten başvurduk. Ancak şimdiye kadar herhangi bir sonuç alamadık.”   Bakanlık ve TBB Bilgisayarların yalnızca İstanbul 2 Nolu Baro üyelerine değil il dışından gelen diğer avukatların da kullanımına kapatıldığını belirten Yıldız, şöyle devam etti: “2. baroların kurulmasına ilişkin kanun çıkarken, baro odalarının da Barolar Birliğine tahsis edileceğine ilişkin mevzuata hüküm eklenmiştir. Ancak Barolar Birliği şimdiye kadar herhangi bir müdahalede bulunmamıştır. Bu durumu fırsat bilen 1 Nolu Baro, keyfi bir uygulama başlattı. Hem Adalet Bakanlığı’na hem TBB’ye başvurumuzu yaptık.”   Canları böyle istemiş Skandal uygulamayla ilgili görüştüğümüz soyadını vermekten kaçınan Tuba isimli İstanbul 1 No’lu Baro temsilcisi ise, alınan kararın “yönetimin tasarrufu” olduğunu kaydetti.   Baro yönetimiyle görüşme talebimiz “toplantıda oldukları” gerekçesiyle reddedilirken, gün içerisinde yaptığımız aramalara rağmen sorularımıza hiçbir cevap verilmedi.
“Hak, hukuk ve adalet” diyerek yaygara koparan İstanbul 1 No’lu Barosu, ‘çoklu baro’ düzenlemesiyle kurulan 2 No’lu Baro mensuplarının haklarını gasp etmesini, "yönetimin tasarrufu" olarak açıkladı.

İstanbul’a ikinci baronun kurulmaması için her türlü engeli çıkaran 1 No’lu Baro, şimdi de kurulmasına engel olmadığı 2 No’lu Baro mensuplarının haklarını gasp ettiği ortaya çıktı. Avukatlık mesleğinin sorunları ile ilgilenmek yerine skandallarıyla gündeme gelen, DHKP-C üyesi Ebru Timtik’in posterini baro binasına asılmasına seyirci kalan 1 No’lu Baro, adliyelerde oluşturulan baro odalarındaki bilgisayarlara şifre koyarak 2 No’lu Baro mensuplarının kullanımına kısıtlama getirdiği öğrenildi.

 

Mevzuata aykırı
Konuyla ilgili ulaştığımız 2 No’lu Baro Başkanı Gönül Yıldız, skandal uygulamayı doğrulayarak, şunları anlattı: “Geçen hafta perşembeden bu yana bilgisayarlara kendi ‘Baronet’ şifrelerini koyarak bizim üyelerimizin kullanımına engel oldular. 1 No’lu Baro’nun uygulaması tamamen keyfi ve hukuksuz. Buna hakları yok. Aslolanın mevzuattır.  Mevzuat diyor ki, ‘Bir ilde ikiden fazla baro varsa, baro odaları Türkiye Barolar Birliği’ne tahsis edilir.’ Mevzuata rağmen baro odalarını sadece kendi üyelerinin kullanımına açık tutarak ve TBB’ye mensup diğer avukatların kullanmasına engel olmaları kanun dışıdır. Biz mevzuat gereği baro odalarının yönetimini kendi üzerlerine almaları için TBB’ye yazılı olarak defaten başvurduk. Ancak şimdiye kadar herhangi bir sonuç alamadık.”

 

Bakanlık ve TBB
Bilgisayarların yalnızca İstanbul 2 Nolu Baro üyelerine değil il dışından gelen diğer avukatların da kullanımına kapatıldığını belirten Yıldız, şöyle devam etti: “2. baroların kurulmasına ilişkin kanun çıkarken, baro odalarının da Barolar Birliğine tahsis edileceğine ilişkin mevzuata hüküm eklenmiştir. Ancak Barolar Birliği şimdiye kadar herhangi bir müdahalede bulunmamıştır. Bu durumu fırsat bilen 1 Nolu Baro, keyfi bir uygulama başlattı. Hem Adalet Bakanlığı’na hem TBB’ye başvurumuzu yaptık.”

 

Canları böyle istemiş
Skandal uygulamayla ilgili görüştüğümüz soyadını vermekten kaçınan Tuba isimli İstanbul 1 No’lu Baro temsilcisi ise, alınan kararın “yönetimin tasarrufu” olduğunu kaydetti.

 

Baro yönetimiyle görüşme talebimiz “toplantıda oldukları” gerekçesiyle reddedilirken, gün içerisinde yaptığımız aramalara rağmen sorularımıza hiçbir cevap verilmedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.