Bu Kuleler Türkiye düşmanı Mimarlar odasına kapak olsun !
Bu Kuleler Türkiye düşmanı Mimarlar odasına kapak olsun !
Hükümetin mega projelerinden biri olan Çanakkale Köprüsü, muhalefet ve bazı meslek odaları tarafından engellenmek isteniyordu.
Hükümetin mega projelerinden biri olan Çanakkale Köprüsü, muhalefet ve bazı meslek odaları tarafından engellenmek isteniyordu.
Çanakkale Boğazı'nın 'gerdanlığı' olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nde, çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Mayıs ayında denize batırılan kesonlar üzerine ilk blokların ağustos ayında konulduğu köprüde, aradan geçen 9 aylık sürede, köprü ayakları için artık sona gelindi.
Gelibolu yakasındaki köprü ayağında 32'nci ve son blokların montajına başlandı.
ERDOĞAN, TELEKONFERANSLA KATILACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın telekonferansla katılacağı tören ile de Lapseki yakasındaki köprü ayağına, son bloklar konulacak. Böylelikle köprü kuleleri tamamlanmış olacak.
İçerisinden ana halatların geçeceği çelik kule semerlerinin montajıyla birlikte ise köprü ayakları, Çanakkale Deniz Zaferi'ni temsil eden 318 metre yüksekliğe ulaşılmış olacak.
TEMELİ, 2017'DE ATILDI
Çanakkale Boğazı'nda, Gelibolu'nun Sütlüce ve Lapseki'nin Şekerkaya mevkileri arasında yapımına devam edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli, 18 Mart 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı.
Hemen ardından Sütlüce'de kurulan şantiyede, kuru havuzda neredeyse her biri birer futbol sahası büyüklüğündeki iki kule kesonu inşa edildi.
MİMARLAR ODASI KARŞI ÇIKTI
Daha önce yüzlerce projeyi mahkemeye taşıyan Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), 3. Köprü ve Kanal İstanbul gibi prestijli projelerin yanı sıra, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapımına da karşı çıkmıştı.
KÖPRÜ AYAKLARININ RENKLERİ KIRMIZI-BEYAZ
Denizin dibine çakılan demir kazıkların üzerine geçen yıl mayıs ayında batırılan kule kesonları üzerine ilk bloklar, ağustos ayında konuldu ve kırmızı-beyaz renkleriyle Türk bayrağını simgeleyen köprü ayakları yükselmeye başladı.
AYAKLAR 313.5 METREYE ULAŞTI
Aradan geçen 9 aylık sürede köprü ayaklarında sona gelindi.
Gelibolu yakasındaki köprü ayağında 32'nci blokların montajı başladı ve kulelerde 313.5 metre yüksekliğe ulaşıldı.
Lapseki yakasındaki köprü ayağına ise 32'nci ve son bloklar ise yarın düzenlenecek tören ile konulacak. Lapseki ilçesi Şekerkaya mevkisindeki törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu katılacak.
KULE, SON BLOKLARLA TAMAMLANACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise törene, telekonferans ile katılacak. Törende, köprünün Lapseki yakasındaki ayağına son blok konularak, kuleler tamamlanmış olacak.
Ana kabloların taşıyıcısı olacak çelik kule semerlerinin montajıyla birlikte de köprü ayakları, Çanakkale Deniz Zaferi'ni temsil eden 318 metre yüksekliğe ulaşılmış olacak.
PROJENİN DETAYLARI
Yaz sonunda, köprüde kablo örme çalışmalarına başlanacak. Köprü inşaatında kullanılacak olan kabloların ağırlığı 33 bin 268 ton, uzunluğu ise 162 bin kilometre olacak.
Kablo örme çalışmasıyla birlikte köprünün silüeti ortaya çıkmış olacak.
Öte yandan, 14'üncü blokların arasına ilk bağ kirişinin konulmasının ardından 24'üncü blokların arasına da ikinci bağ kirişi montajı yapılmıştı.
32'nci bloklar arasına ise 3'üncü ve son bağ kirişi konulacak.
KORONAVİRÜSE KARŞI İZOLASYON İLE ÇALIŞMA
Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında Lapseki şantiyesi yaşam alanlarında izolasyon sağlanarak, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün çalışmaları hız kesmeden sürdürülüyor.
Köprü inşaatında 2 bin 500 kişi, otoyol projesinde ise 3 bin 600 kişi çalışıyor. Gelibolu'nun Sütlüce ve Lapseki'nin Şekerkaya mevkileri arasında inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün, her iki yakasındaki ankraj bloku imalatı da tamamlandı.
YAKLAŞIM VİYADÜKLERİNİN AYAKLARI 365 METRE
Malkara'dan Lapseki'ye kadar uzanan otoyol çalışmaları sürdürülürken, Lapseki yakasında 680, Gelibolu yakasında 365 metrelik yaklaşım viyadüklerinin ayakları büyük oranda tamamlandı.
Yaklaşım viyadükleriyle birlikte, yani kabloların ankrajlanacağı noktalar arasındaki mesafe 4 bin 100 metre, projedeki tabliye genişliği 45 metre, ayakların yüksekliği ise 318 metre olacak.
Tabliyede kullanılan çeliğin ağırlığı da 49 bin ton. Köprünün inşaatında, 114 bin ton inşaat çeliği kullanılacak. Ankraj betonları da dahil yaklaşım viyadükleri için kullanılacak beton miktarı ise 230 bin ton olacak.
DÜNYANIN EN BÜYÜK ORTA AÇIKLIĞINA SAHİP ASMA KÖPRÜSÜ OLACAK
1915 Çanakkale Köprüsü, tasarımındaki inceliklerle de dünyada bir ilk olmaya aday.
Cumhuriyetin 100’üncü kuruluş yıl dönümünü temsil eden 2023 metrelik orta açıklığıyla, tamamlandığında dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü unvanına sahip olacak.
1915 Çanakkale Köprüsü’nün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları, Türk bayrağının renkleri olan kırmızı-beyaza boyanacak.
KÖPRÜDE SEYİT ONBAŞI İZİ
Kulelerin üst kısmı, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşları'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde olacak.
Köprünün 770'er metre yan açıklıklar ile birlikte toplam 3 bin 563 metre uzunluğunda olması planlanırken, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile toplam geçiş uzunluğu ise 4 bin 608 metre olacak.
ÇELİK KULENİN YÜKSEKLİĞİ 318 METRE
2x3 trafik şeritli olacak köprünün, yaklaşık 45.06 metre genişlikte olması öngörülüyor. Köprü tabliyesinin her iki tarafında, bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları olacak.
Her iki kule temeli yaklaşık 40 metre derinlikte, deniz tabanında konumlandırılacak ve çelik kulenin yüksekliği yaklaşık 318 metre olacak.
18 MART 2022'DE HİZMETE AÇILACAK
Proje kapsamında 1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 6 alt geçit köprüsü, 38 üst geçit köprüsü, 5 köprü, 43 alt geçit, 115 çeşitli ebatlarda menfez, 12 kavşak (devlet yolu üzerindeki kavşaklar dahil), 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu inşa edilecek.
1915 Çanakkale Köprüsü, 18 Mart 2022'de tamamlanarak hizmete açılacak. Çanakkale Boğazı, köprü sayesinde 6 dakikada geçilebilecek.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.