Ayasofya'nın cami olmasını hala daha hazmedemeyen domuzlar var.

GÜNDEM 10.07.2021 - 13:39, Güncelleme: 14.02.2024 - 06:37 1439+ kez okundu.
 

Ayasofya'nın cami olmasını hala daha hazmedemeyen domuzlar var.

Danıştay kararının üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen, Ayasofya'nın cami olmasını hala daha hazmedemeyenler var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, talimatıyla başlanan Ayasofya'nın müze statüsünden cami statüsüne döndürülme çalışmaları Danıştay'a taşınmış, sonrasında bir yıl önce bugün açıklanan kararla müze saçmalığı bitmişti. Kararın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala daha durumu kabul etmek isteyemeyenler var. O dönem tepki gösterenler, 1 yıl sonra yine aynı tavrı sergilemeye devam ediyor.   TEPKİLERİN ARKASI KESİLMEDİ Danıştay'ın kararı sonrası ilk tepki CHP'den gelmişti. CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu karşı çıktığını şu ifadelerle duyurdu; "Benim görüşüme göre Topkapı Sarayı da müze olarak korunmalı, Ayasofya da müze olarak korunmalı, hatta Sultanahmet de müze olmalı. Çünkü bunlar artık bizim kendi şeyimiz değil, kendimize özgü değil, insanlığın ortak mirasıdır bunlar."   YUNANİSTAN TEPKİ GÖSTERMEKTE GEÇ KALMADI Yunan Başpiskoposu o dönem yaptığı açıklamada; "Türkler ellerinde ne varsa bunu oynar. Ayasofya da o oyunlardan biri. Bunu yapacaklarına cüret edebileceklerine inanmıyorum." demişti.   RUSYA'DA SESSİZ KALMADI Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin: “Biz bu konudaki görüşümüzü saklamıyoruz. Bir karar alınırken yapının tüm dünya için taşıdığı önemin göz önünde bulundurulmasını umuyoruz.”   "FARKLI İNANÇ VE TARİH.." O dönem ABD Dışişleri Bakanı olan Mike Pompeo: "Türkiye'yi, Ayasofya'nın bir müze olarak kalmasına, Türkiye Cumhuriyeti'ne katkıda bulunan farklı inanç ve tarihe saygı göstermeye ve bunun herkes için erişilebilir kalmasını sağlamasına çağırıyoruz." sözleri ile Ayasofya müze olarak kalsın çağrı yapmıştı.   MÜSLÜMANLARA YÖNELİK UYGULAMALARI İLE BİLİNEN FRANSA'DA AÇIKLAMA YAPTI Fransa Dışişleri Bakanlığı: "Hoşgörü ve çeşitliliğin sembolü olan Ayasofya'nın herkese açık olarak kalmasını isteriz."   HDP: AYASOFYA KİLİSE OLMALI HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'dan tepki gecikmedi. Müze ve cami olmasını değil direk klise olmasını istedi. Kaya,  "Yok efendim kılıç hakkıymış. Böyle bir hukuk yok. Bunlar tamamen Kur'an’dan sonra peygamberden sonra ortaya konulmuştur. Ayasofya hiçbir şekilde bugün bir iktidarın ya da herhangi bir iktidarın açarız kaparız kafasıyla karar alıp yaptırım uygulayabileceği bir alan değildir. Ayasofya gibi işgal altında olan yüzlerce kilise var. Adına cami demekle olmuyor. Orayı Allah'ın evi yapmak gerekiyor. Ayasofya özel bir konuma sahiptir. Orası hangi inanç erbabınca kurulduysa o inanç erbabının olması gereken bir yerdir." dedi.   İMAMOĞLU: İHTİYACIN BULUNDUĞUNA İNANMIYORUM CHP'den gelen tepki sonrası İmamoğlu sessiz kalmadı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Ayasofya’nın ibadete açılması gibi bir ihtiyacın bulunduğuna inanmıyorum. Türkiye’nin ve dünyanın başka sorunları var ve bu konunun iç siyaset malzemesi olarak kullanılmaması gerekiyor."                              
Danıştay kararının üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen, Ayasofya'nın cami olmasını hala daha hazmedemeyenler var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, talimatıyla başlanan Ayasofya'nın müze statüsünden cami statüsüne döndürülme çalışmaları Danıştay'a taşınmış, sonrasında bir yıl önce bugün açıklanan kararla müze saçmalığı bitmişti.

Kararın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala daha durumu kabul etmek isteyemeyenler var.

O dönem tepki gösterenler, 1 yıl sonra yine aynı tavrı sergilemeye devam ediyor.

 

TEPKİLERİN ARKASI KESİLMEDİ

Danıştay'ın kararı sonrası ilk tepki CHP'den gelmişti.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu karşı çıktığını şu ifadelerle duyurdu;

"Benim görüşüme göre Topkapı Sarayı da müze olarak korunmalı, Ayasofya da müze olarak korunmalı, hatta Sultanahmet de müze olmalı. Çünkü bunlar artık bizim kendi şeyimiz değil, kendimize özgü değil, insanlığın ortak mirasıdır bunlar."

 

YUNANİSTAN TEPKİ GÖSTERMEKTE GEÇ KALMADI

Yunan Başpiskoposu o dönem yaptığı açıklamada; "Türkler ellerinde ne varsa bunu oynar. Ayasofya da o oyunlardan biri. Bunu yapacaklarına cüret edebileceklerine inanmıyorum." demişti.

 

RUSYA'DA SESSİZ KALMADI

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin: “Biz bu konudaki görüşümüzü saklamıyoruz. Bir karar alınırken yapının tüm dünya için taşıdığı önemin göz önünde bulundurulmasını umuyoruz.”

 

"FARKLI İNANÇ VE TARİH.."

O dönem ABD Dışişleri Bakanı olan Mike Pompeo: "Türkiye'yi, Ayasofya'nın bir müze olarak kalmasına, Türkiye Cumhuriyeti'ne katkıda bulunan farklı inanç ve tarihe saygı göstermeye ve bunun herkes için erişilebilir kalmasını sağlamasına çağırıyoruz." sözleri ile Ayasofya müze olarak kalsın çağrı yapmıştı.

 

MÜSLÜMANLARA YÖNELİK UYGULAMALARI İLE BİLİNEN FRANSA'DA AÇIKLAMA YAPTI

Fransa Dışişleri Bakanlığı: "Hoşgörü ve çeşitliliğin sembolü olan Ayasofya'nın herkese açık olarak kalmasını isteriz."

 

Ayasofya nın ibadete açılmasına ilişkin kararın üzerinden bir yıl geçti #3

HDP: AYASOFYA KİLİSE OLMALI

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'dan tepki gecikmedi. Müze ve cami olmasını değil direk klise olmasını istedi. Kaya,  "Yok efendim kılıç hakkıymış. Böyle bir hukuk yok. Bunlar tamamen Kur'an’dan sonra peygamberden sonra ortaya konulmuştur. Ayasofya hiçbir şekilde bugün bir iktidarın ya da herhangi bir iktidarın açarız kaparız kafasıyla karar alıp yaptırım uygulayabileceği bir alan değildir. Ayasofya gibi işgal altında olan yüzlerce kilise var.

Adına cami demekle olmuyor. Orayı Allah'ın evi yapmak gerekiyor. Ayasofya özel bir konuma sahiptir. Orası hangi inanç erbabınca kurulduysa o inanç erbabının olması gereken bir yerdir." dedi.

 

İMAMOĞLU: İHTİYACIN BULUNDUĞUNA İNANMIYORUM

CHP'den gelen tepki sonrası İmamoğlu sessiz kalmadı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Ayasofya’nın ibadete açılması gibi bir ihtiyacın bulunduğuna inanmıyorum. Türkiye’nin ve dünyanın başka sorunları var ve bu konunun iç siyaset malzemesi olarak kullanılmaması gerekiyor."

 

Ayasofya nın ibadete açılmasına ilişkin kararın üzerinden bir yıl geçti #5

 

 

 

Ayasofya nın ibadete açılmasına ilişkin kararın üzerinden bir yıl geçti #6

 

 

Ayasofya nın ibadete açılmasına ilişkin kararın üzerinden bir yıl geçti #7

 

 

Ayasofya nın ibadete açılmasına ilişkin kararın üzerinden bir yıl geçti #8

 

 

Ayasofya nın ibadete açılmasına ilişkin kararın üzerinden bir yıl geçti #9

 

Ayasofya nın ibadete açılmasına ilişkin kararın üzerinden bir yıl geçti #10

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.