Sudan'da 30 yıllık Mezhepsel Hadis din yönetimi bitiyor

Sudan'da Ömer el Beşir'in 30 yıllık yönetimine, halk ayaklanması sonrası ordu tarafından darbe yapılmıştı.

Darbe sonrası devlet içinde yönetim değişikliğine gidiliyor.

 

DİN VE DEVLET İŞLERİ AYRILIYOR
Geçiş hükümeti ile isyancı gruplar arasındaki görüşmelerde, din ile devlet işlerinin ayrılmasına karar verildi

Etiyopya başkenti Addis Ababa'da perşembe günü ilkeler bildirisine imza atan Sudan Geçiş Hükümeti Başbakanı Abdalla Hamdok ile Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) örgütünün Hilu fraksiyonu lideri Abdül Aziz el Hilu'nun dinle devleti birbirinden ayırmayı kabul ettiği öğrenildi.

 

 

30 yıllık İslamcı yönetimin bitecek olması anlamına gelen bildiride, "Sudan'ın tüm yurttaşlarının haklarının güvence altına alındığı demokratik bir ülke olabilmesi için anayasada din ile devlet ayrılığı ilkesi temel alınmalıdır, bunun yokluğu halinde kendi kaderini tayin hakkına saygı gösterilmelidir" denildi.

 

LAİK BİR SİSTEM İSTENİLMİŞTİ
Bildiri, geçiş hükümetinin iç savaşa son verme amacıyla 5 silahlı isyancı grupla yürüttüğü görüşmelerde 'tarihi' barış anlaşması imzalaması sonucunda geldi.

SPLM-N içindeki iki büyük fraksiyon, laik bir sistemi garanti etmeyen bir barış anlaşmasını imzalamayacaklarını açıklamıştı.

SUDAN RESMİ DİN

Resmî din İslam’dır. Ancak 2020 yılında laik bir devlet olmuştur.[ 
Ayrıca laikliği kabul eden ilk Arap ülkesidir.
Halkın %90'i sözde Müslüman,geriye kalan kısım ise animizm ve Kıpti ve Ortodoks Hristiyan mezhebine mensuptur.
Sözde Müslümanların çoğunluğu Sünni ve Sünnilerin bir kısmı Şafii ve öbür kısmı da Maliki'denen İslam dışı uydurulmuş kul dinleridir.