Çocukluk çağında en çok görülen kanser türü
Lösemi nedir?
Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gizem Zengin Ersoy, löseminin tanımını şöyle yaptı: “Lösemi, kanı ve kemik iliğini etkileyen bir kanser türüdür. Enfeksiyonla savaşmaktan sorumlu olan beyaz kan hücrelerinin hızlı ve kontrolsüz çoğalması ile oluşur. Bu kontrolsüz çoğalan hücreler sağlıklı kan hücrelerinin yerini alarak vücudun enfeksiyonlarla savaşma, kanama kontrolü ve dokulara oksijen taşıma yeteneğini bozar.”
Lösemi neden olur?
Löseminin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, “Belirli genetik mutasyonlar ve radyasyona, kimyasallara (benzen gibi) ve belirli virüslere maruz kalma, lösemi gelişme riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir” dedi.
Lösemi risk faktörleri nelerdir?
Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, lösemi için risk faktörleri arasında şunları saydı: “Belirli kimyasallara maruz kalma (benzen gibi), iyonlaştırıcı radyasyon, belirli genetik bozukluklar (Down sendromu gibi), sigara içme ve belirli viral enfeksiyonlar (insan T hücreli lösemi virüsü gibi).”
Hollywood yıldızı kimse bana acımasın demişti tekerlekli sandalyeyle sahneye çıktı Salon alkıştan yıkıldı!
Hollywood yıldızı kimse bana acımasın demişti tekerlekli sandalyeyle sahneye çıktı Salon alkıştan yıkıldı!
Lösemi belirtileri nelerdir?
Löseminin yaygın belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik, sık enfeksiyon geçirme, ateş, kolay morarma veya kanama, kilo kaybı, şişmiş lenf düğümleri ve kemik ağrısı yer alır. Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, “Bu belirtiler löseminin yanı sıra başka hastalıkların da işareti olabilir. Bu nedenle, bu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde, çocuğunuzun doktoruna başvurmanız gerekir” uyarısında bulundu.
Lösemi hangi yaşlarda görülür?
Lösemi her yaşta görülebilir, ancak bazı türleri belirli yaş gruplarında daha sık görülür. Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, “Akut lenfoblastik lösemi (ALL) çocuklarda daha sık görülürken, kronik lenfositik lösemi (KLL) yaşlı yetişkinlerde daha sık görülür. Löseminin görülme sıklığı türe ve coğrafi bölgeye göre değişmektedir. Genel oranlar değişebilse de, eğilimleri ve herhangi bir artışın potansiyel nedenlerini anlamaya yönelik araştırmalar devam etmektedir” dedi.
Lösemi nasıl teşhis edilir?
Lösemi tanısı kan testleri, kemik iliği biyopsisi ve görüntüleme çalışmaları ile konur. Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, “Bu testler löseminin tipini, risk grubunu ve en iyi tedavi yöntemini belirlemeye yardımcı olur” dedi.
Lösemiden nasıl korunulur?
Lösemiyi önlemenin garantili bir yolu olmasa da, bilinen risk faktörlerine maruz kalmaktan kaçınmak önemlidir. Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, “Sigara içmek, zararlı kimyasallara maruz kalmak ve aşırı radyasyon gibi bilinen risk faktörlerine maruz kalmaktan kaçınarak riskinizi azaltabilirsiniz. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve stres yönetimini içeren sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek de genel sağlığı destekleyebilir” dedi.
Lösemi ve beslenme arasında nasıl bir ilişki vardır?
Beslenme, bağışıklık sisteminin işlevi de dahil olmak üzere genel sağlıkta önemli bir rol oynar. Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, “Beslenme, vücudun lösemi gibi hastalıklara karşı savaşmasına yardımcı olan bağışıklık sisteminin işlevi de dahil olmak üzere genel sağlıkta önemli bir rol oynar. Dengeli beslenmek, bağışıklık sisteminin gelişmesini sağlar. Lösemi tedavisi gören çocuklar, enfeksiyonlara karşı daha hassas oldukları için, beslenmelerine daha fazla dikkat etmelidir. Çiğ veya az pişmiş et, yumurta, süt, balık, deniz ürünleri, sebze ve meyve gibi gıdalardan kaçınmalı, yeterli sıvı almalı ve vitamin ve mineral takviyeleri kullanmalıdır. Doktorunun önerdiği diyet programına uymalıdır” diye konuştu.