Suriye Petrolün'de Türkiyenin hakkı büyüktür

17.12.2019 - 15:16, Güncelleme: 14.02.2024 - 06:36 1516+ kez okundu.
 

Suriye Petrolün'de Türkiyenin hakkı büyüktür

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Türkiye'nin Suriyelilere eğitimden sağlığa, iş bulmaya kadar sunduğu imkanları anlattı.

Erdoğan, Suriye'deki petrolün de birlikte çıkarılması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtları ile önce 4 bin kilometrekarelik alanı DEAŞ ve YPG/PKK teröründen temizledik. Soçi Mutabakatıyla İdlib'de yaklaşık 4 milyonu etkileyecek büyük bir insani trajedinin önüne geçtik. 9 Ekim’de başlattığımız Barış Pınarı Harekatıyla ise Suriye sınırımızda 120 kilometre genişliğinde, 30 kilometre derinliğinde bir alanı tüm terör unsurlarından arındırdık. Böylece 8 bin 200 kilometrekarelik bir bölge terör örgütlerinden kurtarılmış oldu.   "PETROLÜ BİRLİKTE ÇIKARALIM" Ben de diyorum ki o petrol kuyularında bulunan petrolü gelin beraber çıkaralım, ondan sonra o terör bölgesine bu projeleri uygulayarak, mülteci olan insanları barınmaları için oraya yerleştirelim. Ama buna yanaşmıyorlar. Çünkü petrol onlara daha çok lazım." şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı'nın Küresel Mülteci Forumu konuşması   Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan kısımlar; "5 MİLYON MÜLTECİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ" "BM verilerine göre dünyada en fazla sığınmacıya Türkiye ev sahipliği yapıyor. Ülkemize sığınan hiçbir mülteciyi geri göndermedik. Biz ırk, din, etnik köken ayrımı yapmadan herkese kucak açtık. Şu anda 3.7 milyonu Suriyeli olmak üzere 5 milyona yakın yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapıyoruz.   21 BİN 300 SURİYELİYE BURS VERDİK Eğitim çağındaki 1 milyon Suriyeli çocuğun 685 bini okul imkanına sahip. Okullaşma oranı yüzde 30'dan yüzde 63'e çıkardık. 21 bin 300 Suriyeliye yüksek öğrenim ve Türkçe dil bursu verdik.   8 YILDA 516 BİN SURİYELİ BEBEK DÜNYAYA GELDİ Sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla göçmen sağlığı merkezleri inşa ettik. Buralarda Suriyeli doktorlar ve Suriyeli ebe ile hemşireler görev yapıyor. Son 8 yılda ülkemizde 516 bin civarında Suriyeli bebek dünyaya geldi.   SURİYELİLERİN İSTİHDAM EDİLMESİNİ TEŞVİK EDİYORUZ Suriyelilerin çalışma izni almalarının yasal zeminini hazırladık. Ayrıca, Suriyelileri istihdam eden işverenlerin çalışma izin harçlarının düşürülmesi gibi yöntemlerle Suriyelilerin istihdamını teşvik ediyoruz. Her ilimizde mültecilere yönelik dil ve meslek edindirme kursları açtık. Bugün ülkemizdeki birçok Suriyeli artık kendi ayaklarının üzerinde durabilir konuma geldi.   AB 6 MİLYAR SÖZ VERDİ 2 MİLYAR YOLLADI Sığınmacılar için bütçemizden harcadığımız rakam 40 milyar doları aştı. Dışarıdan gelen yardım ise son derece sınırlı. AB'nin 3 milyar+3 milyar euroluk sözü ancak 2 milyar euroya ulaştı."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Türkiye'nin Suriyelilere eğitimden sağlığa, iş bulmaya kadar sunduğu imkanları anlattı.

Erdoğan, Suriye'deki petrolün de birlikte çıkarılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtları ile önce 4 bin kilometrekarelik alanı DEAŞ ve YPG/PKK teröründen temizledik. Soçi Mutabakatıyla İdlib'de yaklaşık 4 milyonu etkileyecek büyük bir insani trajedinin önüne geçtik. 9 Ekim’de başlattığımız Barış Pınarı Harekatıyla ise Suriye sınırımızda 120 kilometre genişliğinde, 30 kilometre derinliğinde bir alanı tüm terör unsurlarından arındırdık. Böylece 8 bin 200 kilometrekarelik bir bölge terör örgütlerinden kurtarılmış oldu.

 

"PETROLÜ BİRLİKTE ÇIKARALIM"
Ben de diyorum ki o petrol kuyularında bulunan petrolü gelin beraber çıkaralım, ondan sonra o terör bölgesine bu projeleri uygulayarak, mülteci olan insanları barınmaları için oraya yerleştirelim. Ama buna yanaşmıyorlar. Çünkü petrol onlara daha çok lazım." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı'nın Küresel Mülteci Forumu konuşması

 

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan kısımlar;

"5 MİLYON MÜLTECİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ"
"BM verilerine göre dünyada en fazla sığınmacıya Türkiye ev sahipliği yapıyor. Ülkemize sığınan hiçbir mülteciyi geri göndermedik. Biz ırk, din, etnik köken ayrımı yapmadan herkese kucak açtık. Şu anda 3.7 milyonu Suriyeli olmak üzere 5 milyona yakın yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapıyoruz.

 

21 BİN 300 SURİYELİYE BURS VERDİK
Eğitim çağındaki 1 milyon Suriyeli çocuğun 685 bini okul imkanına sahip. Okullaşma oranı yüzde 30'dan yüzde 63'e çıkardık. 21 bin 300 Suriyeliye yüksek öğrenim ve Türkçe dil bursu verdik.

 

8 YILDA 516 BİN SURİYELİ BEBEK DÜNYAYA GELDİ
Sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla göçmen sağlığı merkezleri inşa ettik. Buralarda Suriyeli doktorlar ve Suriyeli ebe ile hemşireler görev yapıyor. Son 8 yılda ülkemizde 516 bin civarında Suriyeli bebek dünyaya geldi.

 

SURİYELİLERİN İSTİHDAM EDİLMESİNİ TEŞVİK EDİYORUZ
Suriyelilerin çalışma izni almalarının yasal zeminini hazırladık. Ayrıca, Suriyelileri istihdam eden işverenlerin çalışma izin harçlarının düşürülmesi gibi yöntemlerle Suriyelilerin istihdamını teşvik ediyoruz. Her ilimizde mültecilere yönelik dil ve meslek edindirme kursları açtık. Bugün ülkemizdeki birçok Suriyeli artık kendi ayaklarının üzerinde durabilir konuma geldi.

 

AB 6 MİLYAR SÖZ VERDİ 2 MİLYAR YOLLADI
Sığınmacılar için bütçemizden harcadığımız rakam 40 milyar doları aştı. Dışarıdan gelen yardım ise son derece sınırlı. AB'nin 3 milyar+3 milyar euroluk sözü ancak 2 milyar euroya ulaştı."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.