İşte GameStop operasyonunun şifreleri

30.01.2021 - 22:14, Güncelleme: 14.02.2024 - 06:37 2075+ kez okundu.
 

İşte GameStop operasyonunun şifreleri

Son dönemde ABD borsalarında yaşanan Gamestop operasyonu 'Büyük balık, küçük balığı yer' efsanesini yerle bir etti. Dünya devi hedge fonlara karşı dijital ortamda birleşerek birlikte hareket eden küçük yatırımcılar, finansal piyasalarında eşi benzeri görülmemiş bir zafere imza attı. Hisse senedi ile gümüş gibi emtialarda açık pozisyon taşıyan hedge fonların şu ana kadarki zararı 70 milyar dolara ulaştı. İşte finans tarihinin yeniden yazılmasına neden olacak operasyonun adım adım şifreleri...

Küçük yatırımcılar, sosyal medya plaftormu olan Reddit forumunda bir araya geldiler. Bağımsız hareket eden küçük yatırımcılar, sosyal medya ortamında birbirlerini motive ederek güç birliğine gitti. Pandeminin ardından küresel gelir adaletsizliğinin zirveye ulaşması bu yatırımcıların bir araya gelmesinde itici güç oldu. AÇIKÇI FON TESPİT EDİLDİ Dijital başkaldırı önce Gamestop isimli şirketin hisselerinde yaşandı. Bir hedge fon olan Melvin Capital, yıllardır zarar eden bu şirketin hisselerinde açık pozisyon taşıyordu. Yani bu hissenin fiyatının düşeceğini öngörüyordu. Bunun için de ödünç hisseler alarak satış yapıyordu.   OPERASYON BAŞLIYOR Fonun bu hissedeki açık pozisyonunu bilen küçük yatırımcılar 2021'le birlikte düğmeye bastı. Gamestop hisseleri son 10 günde yüzde 2000'e yakın değer kazandı. Bu.yükselişin arkasında, hedge fona karşı birleşen küçük yatırımcıların alımları vardı.   KÖŞEYE SIKIŞTIRDILAR Hissede açık pozisyon taşıyan Melvin başta olmak üzere tüm hedge fonlar tam anlamıyla köşeye sıkıştı. Buradaki zararı karşılayabilmek için diğer hisselerde yapılan satışlar ABD borsasını düşürdü. Melvin'in bu operasyondan zararı 4 milyar doları geçti. YENİ HEDEFLER BELİRLENDİ Gamestop'un ardın devleşen küçük yatırımcılar, yeni hedefler belirledi. Haftanın son işlem gününde JP Morgan'ın açık pozisyon taşıdığı gümüşte alıma geçildi. Gümüş yüzde 10'a yakın yükseldi. Küçük yatırımcılar ayrıca AMC, Fossil gibi hisselerde de fonlara büyük zarar ettirdi. SEC GÜÇLÜDEN YANA TAVIR ALDI Yıllarca trade işlemleri ile piyasaların kaymağını yiyen fonlar soluğu ABD'nin Sermaye Piyasası Kurulu olan SEC'de aldı. SEC'den bu işlemlere karşı önlem alınmasının talep ettiler. Bana kayıtsız kalamayan SEC bazı hisselere erişime sınırlamalar getirdi.   BUNDAN SONRA NE OLUR? Yaptıkları manipülasyonlarla dünyanın kanını emen bu fonlar için artık hayat eskisi kadar kolay olmayacak. Çünkü küresel gelir adaletsizliğine karşı dünyada ortak bir tavır söz konusu. 2008 finansal krizine neden olanların sağladıkları servetler hala hafızalarda. Bu hareketin dünyayı içine alacak şekilde bir dalgaya dönüşmesi, finansal piyasalarda kuralların yeniden yazılmasına neden olabilir. Traderlerın, fonların diledikleri gibi at koşturdukları dönem şimdi olmazsa da orta vadede son bulacak. Çünkü artık mızrak çuvala sığmıyor.
Son dönemde ABD borsalarında yaşanan Gamestop operasyonu 'Büyük balık, küçük balığı yer' efsanesini yerle bir etti. Dünya devi hedge fonlara karşı dijital ortamda birleşerek birlikte hareket eden küçük yatırımcılar, finansal piyasalarında eşi benzeri görülmemiş bir zafere imza attı. Hisse senedi ile gümüş gibi emtialarda açık pozisyon taşıyan hedge fonların şu ana kadarki zararı 70 milyar dolara ulaştı. İşte finans tarihinin yeniden yazılmasına neden olacak operasyonun adım adım şifreleri...

Küçük yatırımcılar, sosyal medya plaftormu olan Reddit forumunda bir araya geldiler. Bağımsız hareket eden küçük yatırımcılar, sosyal medya ortamında birbirlerini motive ederek güç birliğine gitti. Pandeminin ardından küresel gelir adaletsizliğinin zirveye ulaşması bu yatırımcıların bir araya gelmesinde itici güç oldu.

AÇIKÇI FON TESPİT EDİLDİ

Dijital başkaldırı önce Gamestop isimli şirketin hisselerinde yaşandı. Bir hedge fon olan Melvin Capital, yıllardır zarar eden bu şirketin hisselerinde açık pozisyon taşıyordu. Yani bu hissenin fiyatının düşeceğini öngörüyordu. Bunun için de ödünç hisseler alarak satış yapıyordu.

 

OPERASYON BAŞLIYOR

Fonun bu hissedeki açık pozisyonunu bilen küçük yatırımcılar 2021'le birlikte düğmeye bastı. Gamestop hisseleri son 10 günde yüzde 2000'e yakın değer kazandı. Bu.yükselişin arkasında, hedge fona karşı birleşen küçük yatırımcıların alımları vardı.

 

KÖŞEYE SIKIŞTIRDILAR

Hissede açık pozisyon taşıyan Melvin başta olmak üzere tüm hedge fonlar tam anlamıyla köşeye sıkıştı. Buradaki zararı karşılayabilmek için diğer hisselerde yapılan satışlar ABD borsasını düşürdü. Melvin'in bu operasyondan zararı 4 milyar doları geçti.

YENİ HEDEFLER BELİRLENDİ

Gamestop'un ardın devleşen küçük yatırımcılar, yeni hedefler belirledi. Haftanın son işlem gününde JP Morgan'ın açık pozisyon taşıdığı gümüşte alıma geçildi. Gümüş yüzde 10'a yakın yükseldi. Küçük yatırımcılar ayrıca AMC, Fossil gibi hisselerde de fonlara büyük zarar ettirdi.


SEC GÜÇLÜDEN YANA TAVIR ALDI

Yıllarca trade işlemleri ile piyasaların kaymağını yiyen fonlar soluğu ABD'nin Sermaye Piyasası Kurulu olan SEC'de aldı. SEC'den bu işlemlere karşı önlem alınmasının talep ettiler. Bana kayıtsız kalamayan SEC bazı hisselere erişime sınırlamalar getirdi.

 

BUNDAN SONRA NE OLUR?

Yaptıkları manipülasyonlarla dünyanın kanını emen bu fonlar için artık hayat eskisi kadar kolay olmayacak. Çünkü küresel gelir adaletsizliğine karşı dünyada ortak bir tavır söz konusu. 2008 finansal krizine neden olanların sağladıkları servetler hala hafızalarda. Bu hareketin dünyayı içine alacak şekilde bir dalgaya dönüşmesi, finansal piyasalarda kuralların yeniden yazılmasına neden olabilir. Traderlerın, fonların diledikleri gibi at koşturdukları dönem şimdi olmazsa da orta vadede son bulacak. Çünkü artık mızrak çuvala sığmıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.