İpsala’da rüşvet tarifesi!

24.09.2020 - 10:51, Güncelleme: 14.02.2024 - 06:37 1667+ kez okundu.
 

İpsala’da rüşvet tarifesi!

Edirne İpsala Gümrük Müdürü Mustafa Kemal Mısırlıoğlu dahil 18 kişiye yönelik yürütülen ‘rüşvet’ soruşturması tamamlandı. İddianameye göre 12 yıla kadar hapsi istenen memurlar, TIR şoförlerinden günlük toplanan rüşvet paraları 15 günde bir 500-600 Euro olarak Müdür Mısırlıoğlu’na iletiliyordu. Dava dosyasına giren rüşvet diyalogları ise ilgi çekici. Kimi memur rüşvet pazarlığına giriyor, kimi ise aylık taksit ödemeleri için rüşvet aldığını belirtiyor.

Türkiye-Yunanistan arasında yolcu ve ticari araç giriş-çıkış işlemlerinin yapıldığı tek gümrük kapısı konumundaki İpsala’ya geçen temmuz ayında operasyon yapıldı. Savcılık talimatı ile harekete geçen Edirne KOM Şube polisleri, Gümrük Müdürü Mustafa Kemal Mısırlıoğlu’nun da olduğu 18 kişiyi göz altına aldı. Savcı Selim Cüre’nin yürüttüğü soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianame Edirne 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. HER BİRİM AYRI TOPLADI Aralarında yabancı uyruklu 3 TIR şoförünün de olduğu 18 sanıklı davada, gümrük kapısında kurulan rüşvet organizasyonun işleyişine yer verildi. İddiaya göre Müdür Mısırlıoğlu, kapıda çeşitli birimler kurdurdu. Vardiya sistemi çalışan memurlar, 2’şer kişilik gruplar halinde konumlandırıldı. Her birimin günlük olarak TIR şoförlerinden para alması istendi. Toplanan paralar, tutuklu gümrük memuru Ahmet Çoban aracılığı ile Müdür Mısırlıoğlu’na iletildi. TIR başına alınan para tutarı ise 20, 50, 100 Euro’luk banknotlar şeklinde oldu. Memurlar, evrak eksiği gerekçesi ile şoförlerden topladığı paraları evlerinde biriktirdi. Mısırlıoğlu’na verilmesi gereken para ayrıldıktan sonra kalan kısım aynı birimde olan memurların arasında paylaştırıldı. RÜŞVETİ İTİRAF ETTİLER Gümrük kapısında kurulan rüşvet çarkının nasıl işlediğini ise bazı memurlar sorguda itiraf etti. Tutuklu sanık Nedim Yalın ifadesinde şunları söyledi: “Mısırlıoğlu, Çoban aracılığıyla belli miktarda para toplamamız için bizi sıkıştırıyordu. Biz de TIR’lardan belli miktarda para topluyorduk. Bu paraları Ahmet Çoban’a veriyorduk. Ayrıca, Emrah Korkmaz ve Oytun Esin isimli gümrük memurları ve gümrük muhafazadaki kısım amirleri de Mısırlıoğlu’na para topluyordu. Onlar da 15 günde bir 500 Euro’yu Mısırlıoğlu’na teslim ediyordu.” Bir diğer tutuklu Gümrük Memuru Emre Güngör de ifadesinde “Mısırlıoğlu’nun 15 gün aralıklarla vardiya başı 600 Euro para talebi oldu” dedi. PARALAR EVDE BULUNDU TIR şoförlerinden rüşvet almakla suçlanan memurların evlerine yapılan aramada önemli delilere ulaşıldı. Sanık memur Ertuğrul Şengül’ün evinde 7 bin 915 Euro ile 300 dolar para bulundu. Bir diğer sanık memur Erol Ateş’in evinde ise 8 bin 500 Euro ele geçirildi. Savcılık söz konusu paralar için ‘rüşvet parası’ değerlendirmesinde bulundu. İddianamede, Müdür Mısırlıoğlu'nun ayrı bir yapılanmaya giderek, memurların topladığı rüşvet paralarını aldığı kaydedildi.  
Edirne İpsala Gümrük Müdürü Mustafa Kemal Mısırlıoğlu dahil 18 kişiye yönelik yürütülen ‘rüşvet’ soruşturması tamamlandı. İddianameye göre 12 yıla kadar hapsi istenen memurlar, TIR şoförlerinden günlük toplanan rüşvet paraları 15 günde bir 500-600 Euro olarak Müdür Mısırlıoğlu’na iletiliyordu. Dava dosyasına giren rüşvet diyalogları ise ilgi çekici. Kimi memur rüşvet pazarlığına giriyor, kimi ise aylık taksit ödemeleri için rüşvet aldığını belirtiyor.

Türkiye-Yunanistan arasında yolcu ve ticari araç giriş-çıkış işlemlerinin yapıldığı tek gümrük kapısı konumundaki İpsala’ya geçen temmuz ayında operasyon yapıldı. Savcılık talimatı ile harekete geçen Edirne KOM Şube polisleri, Gümrük Müdürü Mustafa Kemal Mısırlıoğlu’nun da olduğu 18 kişiyi göz altına aldı. Savcı Selim Cüre’nin yürüttüğü soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianame Edirne 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

HER BİRİM AYRI TOPLADI
Aralarında yabancı uyruklu 3 TIR şoförünün de olduğu 18 sanıklı davada, gümrük kapısında kurulan rüşvet organizasyonun işleyişine yer verildi. İddiaya göre Müdür Mısırlıoğlu, kapıda çeşitli birimler kurdurdu. Vardiya sistemi çalışan memurlar, 2’şer kişilik gruplar halinde konumlandırıldı. Her birimin günlük olarak TIR şoförlerinden para alması istendi. Toplanan paralar, tutuklu gümrük memuru Ahmet Çoban aracılığı ile Müdür Mısırlıoğlu’na iletildi. TIR başına alınan para tutarı ise 20, 50, 100 Euro’luk banknotlar şeklinde oldu. Memurlar, evrak eksiği gerekçesi ile şoförlerden topladığı paraları evlerinde biriktirdi. Mısırlıoğlu’na verilmesi gereken para ayrıldıktan sonra kalan kısım aynı birimde olan memurların arasında paylaştırıldı.

RÜŞVETİ İTİRAF ETTİLER

Gümrük kapısında kurulan rüşvet çarkının nasıl işlediğini ise bazı memurlar sorguda itiraf etti. Tutuklu sanık Nedim Yalın ifadesinde şunları söyledi: “Mısırlıoğlu, Çoban aracılığıyla belli miktarda para toplamamız için bizi sıkıştırıyordu. Biz de TIR’lardan belli miktarda para topluyorduk. Bu paraları Ahmet Çoban’a veriyorduk. Ayrıca, Emrah Korkmaz ve Oytun Esin isimli gümrük memurları ve gümrük muhafazadaki kısım amirleri de Mısırlıoğlu’na para topluyordu. Onlar da 15 günde bir 500 Euro’yu Mısırlıoğlu’na teslim ediyordu.” Bir diğer tutuklu Gümrük Memuru Emre Güngör de ifadesinde “Mısırlıoğlu’nun 15 gün aralıklarla vardiya başı 600 Euro para talebi oldu” dedi.

PARALAR EVDE BULUNDU
TIR şoförlerinden rüşvet almakla suçlanan memurların evlerine yapılan aramada önemli delilere ulaşıldı. Sanık memur Ertuğrul Şengül’ün evinde 7 bin 915 Euro ile 300 dolar para bulundu. Bir diğer sanık memur Erol Ateş’in evinde ise 8 bin 500 Euro ele geçirildi. Savcılık söz konusu paralar için ‘rüşvet parası’ değerlendirmesinde bulundu. İddianamede, Müdür Mısırlıoğlu'nun ayrı bir yapılanmaya giderek, memurların topladığı rüşvet paralarını aldığı kaydedildi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.